60 børn kan kalde sig kulturkaptajner

Sorø Kommune har fået 60 kulturkaptajner, der har brugt de seneste uger på at blive klogere på kunst og mørke og lyse følelser.

60 førskolebørn i Sorø Kommune har de seneste uger kigget på kunst. Så meget endda, at de nu kan kalde sig for kulturkaptajner.

En fornem titel man kan få, når man ved så meget om kunst, at man kan give sin egen familie en guidet tur rundt i kunstens verden.

På Frederiksberg Skole har børnene blandt andet besøgt Sorø Kunstmuseum, lavet deres egen kunst og talt om mørke og lyse følelser.

Rosa Dorthea Landrell laver skyggeteater om en drøm hun har haft om en heks, der stegte hende i en gryde.
Rosa Dorthea Landrell laver skyggeteater om en drøm hun har haft om en heks, der stegte hende i en gryde. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Jeg kan huske en drøm, jeg har haft, hvor jeg gik en tur i en skov, og så ramte der et lyn, og så kom der en heks, som så, jeg var død, og så stegte den mig i en gryde, fortæller Rosa Dorthea Landrell, mens hun er i gang med at fremvise et skyggeteater med figurer, der sætter billeder på hendes drøm.

Gang i tanker og samtaler

Børnene har været i selskab med vaskeægte kunstnere, og de har også selv skabt kunst og teater, som de skal vise til deres forældre.

- Helt basalt så handler livet jo om både lyse og mørke følelser, og det synes jeg er vigtigt at kunne sætte ord på, allerede når man er lille. Jeg synes, det er enormt vigtigt, at deres forældre får et indblik i, hvad deres børn egentligt kan, og også hvilke tanker de har, og at det får sat nogle samtaler i gang i familierne, og ideer til hvad man selv kan lave derhjemme, siger scenekunstner Pernille Nedergaard Haugesen.

Selv om de nyudklækkede kunstkaptajner nu har fået et indblik i kunstens verden og ideer til, hvad de selv kan kreere, så er det nu også meget godt at have sine faste motiver at falde tilbage på. 

- Jeg tegner altid monstre, så det er virkelig nemt, lyder det fra Anton Laursen.

Kulturministeriet har støttet kulturkaptajnsprojektet i Sorø Kommune med lige knap 900.000 kroner.