21-årige Laura er bedemand: - Jeg kan godt sætte mig ind i, når folk mister

21-årige Laura arbejder til dagligt som bedemand. Det skyldes blandt andet, at hun alt for tidligt har haft døden tæt inde på livet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Psykologi, pædagogik og medicin er ofte nogle af de uddannelser, der bliver nævnt, når man spørger unge, hvad de drømmer om at læse. Derfor er der også mange, der bliver overraskede, når 21-årige Laura Baltzer Greve fortæller om sit drømmejob. 

Hun har nemlig fundet sin plads på en lidt usædvanlig hylde. Hun har valgt at blive bedemand.

Mange er sikkert helst fri for at skulle forholde sig til døden dagligt, men for Laura Baltzer Greve er det en daglig del af drømmejobbet. Hun er i lære som bedemand, og selvom hun blot lige er fyldt 21 år, har hun allerede været ansvarlig for flere bisættelser.

Det kan måske være svært at forstå, at et ungt menneske vil ind i bedemandsfaget, men for den unge bedemandslærling giver det bare mening.

- At gøre noget så trist som død til noget smukt. At de bliver sendt smukt afsted, forklarer Laura Baltzer Greve.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er vigtig, at der er styr på tingene, når Laura Baltzer Greve skal køre ud som bedemand
Det er vigtig, at der er styr på tingene, når Laura Baltzer Greve skal køre ud som bedemand Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Ansvarlig for flere begravelser

Laura Baltzer Greve hjælper med den daglige drift af en bedemandsforretning i Sorø. Og hun har også allerede stået for flere begravelser selv. Hun var for eksempel ansvarlig, da Tine Dalsøs mor for nylig blev bisat ved Fællesgraven på Sct. Mikkels Kirkegård i Slagelse.

Tine Dalsø husker da også tydeligt mødet med den unge bedemand.

- Oh, shit kan hun det her. Ved hun, hvad hun skal? Jeg vil jo have det bedste for min mor, husker Tine Dalsø, at hun tænkte ved mødet med Laura Baltzer Greve.

Læs også
Anderledes studentertid - Alberte Pitter ombyggede campingvogn
Læs også
Anderledes studentertid - Alberte Pitter ombyggede campingvogn

Når Tine Dalsø tænker tilbage på sin mors bisættelse i dag, er hun dog tilfreds med, at hun ikke blev skræmt væk af, at bedemanden var på alder med hendes egne børn. For Laura Baltzer Greve viste sig at være det helt rigtige valg.

- Man skal jo ikke bare tro, at det er alderen, der betyder noget. Det er jo væremåden, der betyder alt, siger Tine Dalsø.

Har forholdt sig til døden tidligt

Laura Baltzer Greves professionalisme og gode håndtering af de pårørende kan skyldes, at døden ikke er en helt ukendt faktor for den unge bedemand.

De fleste 21-årige har ikke forholdt sig meget til tanken om, at livet skal slutte. Sådan er det ikke for Laura Baltzer Greve, der tidligt fik døden alt for tæt på.

- Jeg mistede min far, da jeg var 11 år, så derfor kan jeg jo godt sætte mig ind i, hvordan folk har det, når de mister mennesker i en alt for tidlig alder, forklarer Laura Baltzer Greve.

Derfor er Laura Baltzer Greve også helt sikker på, at bedemandsjobbet er det rigtige for hende. Hun føler nemlig, det giver hende en masse, samtidig med at hun kan give kunderne noget.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tina Dalsø brugte Laura Baltzer Greve som bedemand, da hendes mor skulle begraves
Tina Dalsø brugte Laura Baltzer Greve som bedemand, da hendes mor skulle begraves Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Kendt mester gennem flere år

Laura Baltzer Greve styrer normalt bedemandsforretningens kontor i Sorø på egen hånd, mens mester passer afdelingen i Slagelse, men indimellem mødes de for at koordinere opgaver.

Den gode kritik fra kunderne er da også kommet mesteren for øre. Han havde dog i forvejen en god fornemmelse af, at den unge lærling var den rette, da han allerede har kendt hende i mange år.

- Det er, fordi jeg har været kæreste med Lauras mor gennem de sidste fem år, så derfra kender vi hinanden, forklarer Jørgen Haack.

Da de to tilbringer meget tid sammen både privat og på arbejdet, har de lavet en aftale om, at de ikke tager jobbet alt for meget med hjem. Og når man er 21 år, er det da også vigtigt, at der er plads til at lægge bedemandslooket til side.

- Når jeg er på arbejde, så må jeg se lidt kedelig ud, men lige så snart, jeg har fri, sååå, siger Laura Baltzer Greve.

- Ja, sådan har jeg det også. Lige så snart, jeg har fri, er det af med skjorte og slips og så tage en gammel, slidt T-shirt på. Så har man det godt, indskyder Jørgen Haack.

- Ja, det har du. Det er så der, vi andre gerne vil bruge vores pæne tøj, griner Laura Baltzer Greve.

Laura Baltzer Greve står for at skole starte på Bedemands uddannelsen tirsdag den 21. september, så hun fremover kan kalde sig for eksamineret bedemand.


Nyhedsoverblik