20.000 bier invaderede have i Sorø

Tusindvis af bier havde lørdag morgen taget flugten fra Michael Furus bistade til naboens æbletræ. I dag fortæller biavleren om redningsaktionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Michael Furu Nielsen og hans nabo i Sorø fik sig lørdag begge lidt af en overraskelse af nogle væsner, der i hvert fald ikke havde hørt om forsamlingsforbuddet.

For op mod 20.000 ubudne gæster var flyttet ind hos naboen. De tilrejsende kom fra Michael Furus bistade. Der var nemlig tale om bier, som over natten havde valgt at flytte ud, og sad nu højt oppe i naboens æbletræ.

quote Bierne stak af. Det er naturens egen måde at gøre det på, når bierne ikke har nok plads

Michael Furu Nielsen, biavler, Sorø

- Det var vores nabo, der gjorde os opmærksom på, at bierne var fløjet over til dem, fortæller Michael Furu, der avler bier på tredje år.

Han havde nemlig ikke selv lagt mærke til, at de 20.000 bier var stukket af fra stadet, hvor der normalt bor op til 60.000 bier.

Men den gennemtrængende summen fra de mange tusinde bier havde ikke været til at overhøre hos naboen.

Bierne tog flugten

Årsagen til de udflyttende bier – på fagsprog kaldet, at bierne sværmer – skal findes i den forestående honninghøst.

Artiklen fortsætter under billedet

- Bierne stak af. Det er naturens egen måde at gøre det på, når bierne ikke har nok plads, fortæller biavleren, der her er kravlet højt op for at gribe bierne i et net, når grenen klippes.
- Bierne stak af. Det er naturens egen måde at gøre det på, når bierne ikke har nok plads, fortæller biavleren, der her er kravlet højt op for at gribe bierne i et net, når grenen klippes. Foto: Anja Al-Erhayem - TV2 ØST

- Vi havde i forgårs sat et gitter op i stadet, som gør, at bierne kun kan gå den ene vej – ned i stadet. Det gør man for at sikre honningen, med så få bier som muligt øverst i stadet, forklarer Michael Furu, der lørdag morgen måtte sande, at bierne havde fundet pladsen i bistadets nederste etager for trang.

- Bierne stak af. Det er naturens egen måde at gøre det på, når bierne ikke har nok plads. Så laver de en ny dronning, deler sig op og flyver afsted mod et nyt stade.

Det er kun et par uger siden, bierne gjorde noget tilsvarende. Her fløj de ud i skoven, og Michael Furu har ikke set dem siden. Derfor var han glad over, at bierne denne gang havde slået sig ned nært ved.

Artiklen fortsætter under billedet

Højt oppe i naboens æbletræ havde bisværmen samlet sig, imens spejderbier sværmede omkring på jagt efter et nyt sted at bo.
Højt oppe i naboens æbletræ havde bisværmen samlet sig, imens spejderbier sværmede omkring på jagt efter et nyt sted at bo. Foto: Camilla Furu Nielsen - Privat

Bierne har forinden tanket godt op på honning til rejsen, og derfor er en bisværm som udgangspunkt heller ikke farlig. Men et er at finde sværmen. Nogen andet er at få bierne ned i stadet igen. Der måtte der gøres en del overvejelser, fortæller Michael Furu.

Mætte bier gav rolig jagt

Højt oppe i naboens æbletræ havde bierne samlet sig i en stor klump. Inderst sad dronningen og udenom den alle hunbierne, som beskyttede den hjælpeløse dronning, imens spejderbier sværmede rundt i området på jagt efter et nyt stade.

- Jeg tog det roligt, fordi jeg vidste, bierne var rolige med maverne fulde af honning. Havde jeg ikke vidst det, havde jeg nok været knapt så kæk, siger Michael Furu med et grin og forklarer videre:

- Jeg gik frem og tilbage i min nabos have og tænkte, hvad var smartest at gøre her. Heldigvis kunne vi sætte en stige rimelig tæt på sværmen, der havde samlet sig omkring en gren i æbletræet. Det var en stor hjælp.

Artiklen fortsætter under billedet

Et medbragt bistade og et hvidt klæde gjorde det muligt at guide bierne hjem.
Et medbragt bistade og et hvidt klæde gjorde det muligt at guide bierne hjem. Foto: Anja Al-Erhayem - TV2 ØST

Grenen, som bierne havde samlet sig på, blev klippet ned i et net, som efterfølgende blev dumpet ud på et hvidt klæde foran et tomt stade, som biavleren havde flyttet ind i haven.

Metoden var han blevet anbefalet af en biavlerkollega.

- Jeg ved ikke hvorfor, men de følger klædet. Og det virkede.

Fik en dronning med hjem

Inde i stadet sidder der voksplader – noget som bierne er tiltrukket af – og efter at de første bier havde rekognosceret den nye bolig, satte bierne i march mod stadet, fortæller biavleren.

Artiklen fortsætter under billedet

Da først bierne havde fået færden af stadet, gik det stærkt med at flytte ind.
Da først bierne havde fået færden af stadet, gik det stærkt med at flytte ind. Foto: Anja Al-Erhayem - TV2 ØST

- Når de første bier går ind og ser, at det er et fint sted, så laver de en bevægelse til de andre, og så rykker de alle sammen ind.

Metoden med klædet er et alternativ til at banke bierne ned i stadet, hvilket ifølge biavleren er en mere brutal måde til at sætte bierne tilbage i stadet.

- Det er super fantastisk at opleve. Som biavler er det ikke så usædvanligt, men det er første gang, jeg ser dem marchere ind på den måde. Og for andre private er det uhyre sjældent at opleve sådan en bisværm.

Artiklen fortsætter under billedet

Michael Furu er godt tilfreds med gårsdagens redningsmission af de 20.000 bier.
Michael Furu er godt tilfreds med gårsdagens redningsmission af de 20.000 bier. Foto: Anja Al-Erhayem - TV2 ØST

Hele indflytningen tog en times tid. Herefter kunne Michael Furu bære sit bistade hjem. Anstrengelserne bragte også lidt godt med sig.

- Jeg skulle i forvejen til at lave tre nye familier, som skal stå et nyt sted. Det kræver en ny dronning for hvert stade, og nu fik jeg en dronning foræret. Så der var også lidt fortjeneste i det.


Nyhedsoverblik