Viceborgmester byggede ulovligt udhus: Anklages for at udnytte sin position

Byrådsmedlem anklager viceborgmester i Sorø Kommune for at have modtaget særbehandling i forbindelse med et lovstridigt byggeprojekt i naturområde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En halvfærdig bygning på en mark i Sorø har skabt politisk slagsmål i byrådet.

I marts måned begyndte viceborgmester i Sorø Kommune, Lars Schmidt (O), at bygge et udhus på sin grund, som også er en del af naturområdet 'Åmosen'.

quote Jeg synes, det er alvorligt, at et byrådsmedlem handler lovløst

Linda Nielsen (F), Byrådsmedlem i Sorø Kommune

Lars Schmidts plan med udhuset var dengang og er stadig, at det på et tidspunkt skal bruges til kanoudlejning for besøgende i Naturpark Åmosen.

Men viceborgmesteren tog det første spadestik for tidligt. Han startede nemlig projektet uden en byggetilladelse.

Utilfredshed i byrådet

Byggeriet falder ikke i god jord hos byrådskollega fra SF Linda Nielsen.

quote Her tog jeg fejl, og det beklager jeg meget

Lars Schmidt, viceborgmester i Sorø Kommune

- Det, jeg er utilfreds og en smule ulykkelig over, er, at et byrådsmedlem begynder at bygge en hytte i Åmosen uden tilladelse. Jeg synes, det er alvorligt, at et byrådsmedlem handler lovløst, siger Linda Nielsen til TV ØST.

Hun anklager viceborgmesteren for at have udnyttet sin position i byrådet til at opføre udhuset ulovligt, og at viceborgmesteren har modtaget særbehandling af Sorø Kommune i forbindelse med byggeriet.

- Jeg mener ikke, at folk, der starter med at bygge ulovligt, skal have særbehandling, siger Linda Nielsen.

Lars Schmidt er, udover sit embede som viceborgmester, også håndværker. Han erkender, at han skulle have været mere grundig, inden han startede byggeprojektet, men fastslår, at han handlede i god tro.

- Jeg er et ganske almindeligt menneske, og jeg kan ikke vide alt. Her tog jeg fejl, og det beklager jeg meget, siger Lars Schmidt til TV ØST.

quote Lars Schmidt har fået en behandling, som enhver anden borger ville få

Søren Søndergaard Kjær, Kommunaldirektør i Sorø Kommune

Viceborgmesteren afviser dog, at han har modtaget nogen form for særbehandling af kommunen under forløbet.

- Det kan jeg afvise helt klart. Jeg kan slet ikke se, at det har noget med sagen at køre. Det (byggeriet, red) er kørt efter bogen, bortset fra at jeg ikke har været bevidst om, at jeg skulle søge en ny byggetilladelse, selvom jeg rev noget eksisterende ned, siger Lars Schmidt.

Også kommunaldirektør i Sorø Kommune, Søren Søndergaard Kjær, afviser, at der skulle være tale om særbehandling af viceborgmesteren.

- Det er der ikke tale om. Lars Schmidt har fået en behandling, som enhver anden borger ville få, fastslår Søren Søndergaard Kjær, Kommunaldirektør i Sorø Kommune til TV ØST.

Politisk spil

Den lokale naturfredningsforening mener ikke, at sagen har noget på sig, da der i forvejen lå en bygning på stedet. Og tager man naturbrillerne på, så volder bygningen ikke problemer for naturområdet. 

- Den ligger på et eksisterende fundament og påvirker ikke naturen. Ud fra en naturvinkel mener vi ikke, at der er grundlag for at påklage bygningen, oplyser Niels Hilker, der er formand i Naturfredningsforening Sorø.

Viceborgmesteren mener, at Linda Nielsens udtalelser skal tolkes som et politisk angreb.

- Det er en af de ting, der kan ske, når man bliver en offentlig person. Så er der nogen, der er enige med en rent politisk, mens andre er uenige. Og så er der mange måder at gribe sådanne ting an på, siger Lars Schmidt.

Viceborgmester i Sorø Kommune, Lars Schmidt, har sidenhen fulgt kommunens anvisninger med henblik på at få en byggetilladelse, men der kan gå op til halvandet år før byggeriet kan fortsætte. Udhus-projektet er derfor sat på pause.

- Det har jeg det skidt med. Der kan gå til halvandet år, inden jeg får byggetilladelsen. Men det er betingelserne, og det må jeg agere ud fra, fortæller Lars Schmidt til TV ØST.