¨

Veltrænede borgere siger farvel til hjemmehjælpen

Foto: TV ØST

Stræk og bøj er den nye kur i Sorø kommune. Et nyt projekt, der genoptræner de ældre borgere til at kunne klare sig selv længere i eget hjem, skaber både glæde og økonomisk gevinst.

Det er projekt "Aktiv hele livet", der spreder glæde i Jørgen Stjernes liv. I starten af året var han igennem 2 omfattende operationer i hjerte og tarm, og da han kom hjem efter 2 måneders hospitalsindlæggelse var muskelmassen lille, og Jørgen Stjerne 25 kilo lettere.

- Jeg kunne ingenting. Jo, jeg kunne sove om natten, men jeg kunne slet ikke komme ud af sengen om morgenen. Jeg kunne ikke vaske op, støvsuge, handle eller tage strømper på, siger Jørgen Stjerne i dag til TV2 Øst.

Det betød hjemmehjælp 3 gange om dagen, men så kom Jørgen Stjerne med i Sorøs nye projekt, "Aktiv hele livet", og så stod hverdagen pludselig på aktiv træning, for at få Jørgen Stjerne til at kunne klare sig selv igen.

- Jørgen havde mistet en stor del af sin muskelmasse, og så havde han også problemer med balancen. Så lavede vi en 10-punkts plan, med små opgaver, som Jørgen skulle kunne lære at udføre, og som kunne betyde, at han ville blive selvhjulpen, siger hjemmetræner Marlene Hansen i dag til TV2 Øst.

I dag kan Jørgen Stjerne udføre samtlige 10 punkter på listen, og han kan mere end det. Han kan klare sig selv, vaske op, rede sin seng, klæde sig på og den eneste hjælp han stadig får fra kommunen er, når Marlene Hansen en gang om ugen kommer og doserer hans medicin.

- Man bliver jo glad. Og også en lille smule stolt over, at man selv har gjort en indsats for at få det bedre, siger Jørgen Stjerne.

Hos Ældresagen er de begejstrede for at flere kommuner er begyndt at genoptræne de ældre. - Det er vi meget glade for, dels fordi vi ved, at de ældre er begejstrede for at være selvhjulpne, og dels fordi vi kan se, at hvis træningen er tilrettelagt ordentligt, så virker den faktisk, siger Sundheds- og idrætskonsulent Karin Schultz, Ældre Sagen.

02:07 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App