Unikt skoleprojekt i Sorø får international opmærksomhed

Et samarbejde mellem folkeskoler og virksomheder i Sorø har skabt international bevågenhed i FN’s organisation UNESCO.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det lader til, at man har fat i noget i Sorø.

Et samarbejde mellem folkeskoler og virksomheder har i hvert fald skabt opmærksomhed i FN’s organisation UNESCO, der blandt andet har til formål at udvikle uddannelse globalt.  

- Det er jeg selvfølgelig utrolig stolt over, siger Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø Kommune.

Det er som sådan ikke noget nyt, at folkeskoleelever og virksomheder laver projekter sammen i Sorø, men det var først på Folkemødet på Bornholm i sommer, at UNESCO fik øjnene op for det atypiske samarbejde.

quote UNESCO syntes, at det var ret unikt, at vi allerede på de yngre årgange forsøger at skabe et kendskab til erhvervslivet

Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø Kommune

- Normalt er det de længere videregående uddannelser, der har kontakten til erhvervslivet, og UNESCO syntes, at det var ret unikt, at vi allerede på de yngre årgange forsøger at skabe et kendskab til erhvervslivet, fortsætter borgmesteren.

Elever snuser til erhvervslivet

Eksempelvis har eleverne i 7. klasse på Pedersborg skole i disse uger et 14-dages projekt med virksomheden Hørkram, hvor de har fået til opgave at skrive en jobansøgning og CV på baggrund af en fiktiv jobannonce. Hørkrams HR- og økonomidirektør har efterfølgende gennemgået ansøgningerne og udtaget nogle til en prøvesamtale.

Artiklen fortsætter under billedet.

Prøvesamtale mellem virksomheder Hørkram og folkeskoleelev, Sofie Josefine Madsen.
Prøvesamtale mellem virksomheder Hørkram og folkeskoleelev, Sofie Josefine Madsen. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Én af dem er 7. klasseseleven Sofie Josefine Madsen, der blandt andet har skrevet i sin ansøgning, at hun gerne vil ud og bruge sine evner.

- Som jeg også har skrevet i mit CV, så er jeg rigtig hurtig på tastaturet, fortæller hun til prøvesamtalen.

Grønne initiativer 

De 13-14-årige elever skal udover den fiktive jobsamtale også udvikle deres eget produkt, der skal være bæredygtigt og grønt. En gruppe har for eksempel fået ideen om at lave tasker af skindet fra ananas.

quote Vi håber på sigt, at eleverne vil få interesse i nogle af de stillinger, som vi slår op

Lone Willumsgård Petersen, HR- og økonomidirektør i Hørkram

- Det er mere bæredygtigt for miljøet. Så får man plantet flere ananastræer, i stedet for at vi for eksempel bruger normal læder og slagter køer, der kræver masser af energi, fortæller Oliver Petersen, elev i 7. klasse på Pedersborg skole.

Og netop de bæredygtige og grønne initiativer er endnu en ting, som UNESCO har bemærket.

- Det handler om at få teori og praksis lidt tættere på hinanden. Det er rigtig vigtigt for UNESCO, at man får denne her bæredygtighed ud på skolerne og af den vej får eleverne til at interessere sig mere for det, fortæller Lone Willumsgård Petersen, HR- og økonomidirektør i Hørkram.

Artiklen fortsætter under billedet.

Virksomheden Hørkram Foodservice er en af landets største cateringgrossister
Virksomheden Hørkram Foodservice er en af landets største cateringgrossister Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Derfor er Lone Willumsgård Petersen og skolelederen for Pedersborg skole også blevet inviteret til at holde oplæg ved generalkonferencen i UNESCOs hovedkontor i Paris. De skal her blandt andet fremlægge, hvad virksomheder får ud af at samarbejde med skoler. Det er nemlig ikke kun folkeskoleeleverne, der vinder på dette initiativ – det gør virksomhederne også.  

Handicap adgang
Læs også
Nyt samarbejde skal få folk med handicap i arbejde
Handicap adgang
Læs også
Nyt samarbejde skal få folk med handicap i arbejde

- Der kommer et kendskab til Hørkram og hvilke uddannelses- og jobmuligheder, vi har her. Vi håber på sigt, at eleverne vil få interesse i nogle af de stillinger, som vi slår op – også som lærlinge og elever, forklarer Lone Willumsgård Petersen.  

Generalkonferencen i Paris finder sted den 14. november.


Nyhedsoverblik