¨

Unges fester generer børnehave og spejdere - efterlader joints og knuste flasker

Spejderne på Grønningen i Sorø må ofte rydde op efter de unges fester. Posen til venstre indeholder blandt andet skodder, tomme hashposer og papir til at rulle joints i. Foto: Rikke Ragnhild Lundgaard

Flere offentligt tilgængelige områder i Sorø er fyldt med drukaffald, når de unge har festet igennem i weekenden.

Skodder fra joints og cigaretter. Knuste flasker, lattergaspatroner og opkast. Det er ikke et sjældent syn, når personalet i daginstitutionen Holberghaven møder på arbejde efter en weekend.  

- Men vi gør altid dét, at vi laver en rundering og tjekker hele legepladsen igennem for at fjerne affaldet. Så vi er ikke bekymrede for, at der skal ske vores børn noget, men det er ret tidskrævende for os, at vi skal rydde op, fortæller pædagogisk leder i Holberghaven, Susanne Springer.

Jeg har også selv været ung engang og haft brug for at feste. Men jeg havde ikke samvittighed til blot at lade være med at rydde op

Rikke Ragnhild Lundgaard, bestyrelsesmedlem, Karl af Riise Gruppe

Børnehavens legeplads ligger centralt i byen lige ved siden af Dyrskuepladsen og busstationen og er indrammet af træer og buske.

- Vores legeplads ligger hyggeligt og lidt skærmet af, og det er meningen, at børnefamilierne kan bruge legepladsen i weekenderne. Vi oplever, at de fint kan finde ud af at rydde op efter sig, men de unges oprydning er mildest talt ikke-eksisterende. Derfor er vi løbende i kontakt med Sorø Kommune om, hvad vi kan gøre ved problemerne, fortæller Susanne Springer.

Mor skrev opslag på Facebook

Den forløbne weekend er der igen blevet festet på legepladsen og det fik søndag en mor, der kom forbi legepladsen til at skrive et opslag på Facebook med ordene: Det er altså flovt! Holberghaven åbner imorgen tidlig, og det flød ned papvin, dåser, gaspatroner og mange joint skodder.Vi har selvfølgelig fjernet det, men hvorfor skal folk bruge legepladserne til det shit?!

Artiklen fortsætter under opslaget. 

I denne weekend har en gruppe unge festet på legepladsen i daginstitutionen Holberghaven. Søndag morgen fandt en mor tingene her på legepladsen og skrev opslaget på Facebook. 

Blot 400 meter væk, på Grønningen, holder spejdergruppen Karl af Riise Gruppe til - og de genkender problematikken. Også her fester byens teenagere igennem. Rikke Ragnhild Lundgaard er bestyrelsesmedlem og kommer hver anden søndag til spejderpladsen med ”mikroberne”, som er mellem tre og seks år.

- Vi finder skodder, tomme hashposer, papir til at rulle joints i og flasker. Problemet er ikke kun, at de unge smider affald. De begår også hærværk. Vi har eksempelvis oplevet, at de ødelagde vores træbænke og brugte dem som brænde ved bålpladsen, fortæller Rikke Ragnhild Lundgaard.

Problemet er ikke kun, at de unge smider affald. De begår også hærværk

Rikke Ragnhild Lundgaard, bestyrelsesmedlem, Karl af Riise Gruppe

Ikke vores opgave

Sorø Kommune er klar over, at der er et problem og tager situationen rigtig alvorligt.

- Der er tale om nogle grupper af unge, der er mellem 16 og 20 år. Vi er i løbende dialog med dem om, at de skal rydde op. Men når vi taler med dem, synes de ikke, at det er dem, der har svinet, fortæller Rikke Thernøe, der er koordinator for SSP i Sorø Kommune. 

- Vi kan se, at det her er et generelt problem i flere byer i hele politikredsen. De unge vil gerne feste uden voksenopsyn. Men det er jo ikke vores opgave at stille et område til rådighed for, at de kan drikke og ryge hash. Så hvis de unge er under 18 år, så kontakter vi deres forældre, siger Rikke Thernøe.

SSP i Sorø Kommune opfordrer forældre og andre, der møder de unges drukaffald på legepladserne og bålpladserne, til at melde det til politiet.

- Vi vil rigtig gerne have, at politiet bliver klar over, hvor det er, de her ting foregår. For hvis politiet ikke ved det, så kan de ikke gøre noget ved det. Det er vigtigt, at de bliver gjort opmærksom på problemet, så de kan køre forbi og være opsøgende. Det er jo ulovligt, dét, der foregår, siger Rikke Thernøe.

Det er jo ikke vores opgave at stille et område til rådighed for, at de kan drikke og ryge hash

Rikke Thernøe, koordinator, SSP, ​​​​Sorø Kommune

Overvejer videoovervågning

Hos spejderne er de godt trætte af situationen. De har netop fået flere sponsorater til at bygge en helt ny bålhytte. Og udsigten til, at den kan blive mål for hærværk, har fået bestyrelsen til at tænke over, hvad de kan gøre for at beskytte den.

- Vi er ved at være der, hvor vi har talt om at melde hærværk til politiet. Vi overvejer videoovervågning, eller om vi skal låse af. Det er brandærgerligt, at det her sker hele tiden, for vi har brugt tid og ressourcer på at skaffe pengene til vores bålhytte, fortæller Rikke Ragnhild Lundgaard.

Hun synes dog, at det ville være ærgerligt, hvis de er nødt til at låse af.

- Vi har jo netop fået pengene, fordi hytten skal være til rådighed for offentligheden. Der er skraldespande lige ved siden af bålhytten og bålpladsen, så hvorfor kan de ikke rydde op efter sig, spørger Rikke Ragnhild Lundgaard.

- Jeg har også selv været ung engang og haft brug for at feste. Men jeg havde ikke samvittighed til blot at lade være med at rydde op. Der står skraldespande lige ved siden af. Så de skal rydde op og gøre, som de ville gøre derhjemme, opfordrer Rikke Ragnhild Lundgaard.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App