Unge elever bliver "voksne" trænere

Det kræver ofte en særlig viden at blive gymnastiktræner. På Sorø Idrætsefterskole forsøger de at hjælpe klubberne ved at uddanne en ung generation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Cecilie Bylov er egentlig elev på Sorø Gymnastikefterskole, men nu skal hun selv lære at lære fra sig.

Den 16-årige pige fra Toreby på Lolland er en del af det hold, der bliver uddannet som gymnastikinstruktører.

- Jeg elsker selv sporten, så jeg vil gerne være med til at give den glæde videre, siger Cecilie Bylov.

Det er DGI, der står bag de formelle krav til uddannelsen, som 20-30 elever hvert år tager på efterskolen i Sorø.

- Vi har nogle dygtige trænere, der både giver os god instruktion og konstruktiv kritik. Man står med et stort ansvar i hænderne, for det kan være nogle farlige spring, fortæller Cecilie Bylov.

Problemer med at skaffe frivillige

For mange klubber rundt om i regionen er det et problem at skaffe de nødvendige frivillige. Det kender de blandt andet til i Stenlille.

quote Vi har haft udfordringer med at få instruktører til de forskellige hold gennem nogle år, så det lyder fantastisk med sådan en uddannelse af nye trænere

Janne Haagen, Stenlille IF's gymnastikforening

- Vi har haft udfordringer med at få instruktører til de forskellige hold gennem nogle år, så det lyder fantastisk med sådan en uddannelse af nye trænere. Jeg håber bare, de unge søger ud til nogle små klubber som vores og tilbyder deres hjælp, siger Janne Haagen, der er formand for Stenlille IF's gymnastikforening.

Sorø Gymnastikefterskole har tænkt i de samme baner og overvejer at lave et arrangement med en form for markedsplads, hvor interesserede foreninger og elever kan finde hinanden.

Lærer at stå på egne ben

Cecilie Bylov regner selv med at vende hjem til Toreby og blive træner.

- Vi lærer at stå på egne ben og blive de "voksne". Det er ret fedt, mener teenageren.

Flere andre efterskoler i  regionen tilbyder lignende træneruddannelser for deres elever. Blandt andre Gunslevholm Idrætsefterskole på Falster og Vestsjællands Idrætsefterskole i Gørlev.