Til kamp for bus 490: - Jeg kan slet ikke forstå, man overvejer at skære ned

Region Sjælland planlægger at skære på bus 490 mellem Ruds Vedby og Svinninge. I dag steg en flok demonstranter ombord på bussen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med MF’er Eva Flyvholm (EL) i spidsen steg en hel flok demonstranter i dag ombord på bus 490, der kører mellem Ruds Vedby og Svinninge.

Region Sjælland planlægger nemlig at skære ned, så bussen i fremtiden ikke vil køre om aftenen og i weekenderne. Planerne er endnu ikke endeligt vedtaget, meget tyder på, at det er sådan, det bliver.

Og det er altså en stor fejl, hvis man spørger Eva Flyvholm.

- Når man laver sådan nogle nedskæringer her, så bliver det svært at bo i vores landområder. Det hænger ikke sammen med det, politikerne prædiker til hverdag. Det er både bosætning, erhvervsliv og boligpriser. Det kan mærkes alle steder, hvis en busrute bliver nedlagt eller beskåret.

DISSE RUTER ER OMFATTET AF BESPARELSERNE:

Vigtig for sammenhængskraft

Der var omkring 40 demonstranter ombord på bussen i dag, og stemningen var høj. Det lokale jazzband bidrog med gamle klassikere som ”Hjulene på bussen kører rundt, rundt, rundt”, og der blev drukket kaffe og spist den velkendte rutebilssmåkage.

Gruppen startede ved busstoppestedet i Ruds Vedby, steg ombord på bussen og kørte så til Lykkebjerg Bondegårdsferie, hvor ejerne frygter konsekvenserne af en eventuel nedskæring på bus 490. For bussen ér vigtig, siger Eva Flyvholm. Ikke bare for lokalområderne, men også for sammenhængskraften i regionen.

Artiklen fortsætter under billederne...

Der var mødt flere demonstranter op i dag.
Der var mødt flere demonstranter op i dag. Foto: Karina Tengberg

Bus 490 er vigtig, fordi den går på tværs af Vestsjælland. Hvis du fjerner den i weekenden, så bliver det fuldstændig umuligt at kommer rundt. Men området bliver også helt utilgængeligt. Det afskærer simpelthen mennesker fra at komme til vores område, siger MF’eren.

- Det er præcis det, som Lykkebjerg Bondegårdsferie og også Jyderup Højskole kommer til at kunne mærke. De får svært ved at få folk hertil, når det ikke længere er muligt at komme med bussen.

Har et blødt punkt for ruten

Eva Flyvholm har selv et blødt punkt for bus 490, fordi hun er vokset op i området, men som hun siger:

- Jeg synes, at alle busserne er vigtige, for der er ikke nogen steder, man kan undvære. Man skal kunne bo på landet og samtidig komme frem og tilbage. Og det er helt afgørende infrastruktur. Jeg kan slet ikke forstå, at man overvejer at skære ned.

Den 3. december bliver spareplanen for den kollektive trafik præsenteret for regionsrådet i Region Sjælland. Her skal regionsrådet godkende spareplanen. 

Derefter skal de enkelte kommuner beslutte, om de selv ønsker at opretholde driften på de busruter, der bliver beskåret.