¨

Sorø-politiker skifter parti - Alternativet mister plads i byrådet

Der var stor glæde hos Alternativet, da deres daværende spidskandidat, Niels Aalbæk Jensen, blev valgt ind i byrådet i Sorø. Foto: Ida Kristensen

Niels Aalbæk Jensen fik en plads i byrådet i Sorø som medlem af Alternativet. Han har nu valgt at skifte partiet ud med De Radikale.

Alternativet har ikke længere et medlem af byrådet i Sorø Kommune.

Det står klart, efter Niels Aalbæk Jensen har meldt sig ud af partiet og i stedet har meldt sig ind i Det Radikale Venstre.

- Jeg er virkelig ærgerlig over, at jeg har måttet træffe den beslutning. Men partiet har rykket sig for meget ud på den klassiske venstrefløj, til at jeg som socialliberal kan se mig selv repræsentere Alternativet, fortæller han til TV2 ØST om partiskiftet.

Niels Aalbæk Jensen mener blandt andet, at partiet er kommet for langt væk fra den ”progressive og innovative linje, man lagde for dagen i begyndelsen”.

Partiet har rykket sig for meget ud på den klassiske venstrefløj, til at jeg som socialliberal kan se mig selv repræsentere Alternativet

Niels Aalbæk Jensen (R), byrådsmedlem, Sorø

- Dengang kom man blandt andet med et forslag om 30-timers arbejdsuge og kom med nye, innovative bud på nogle løsningsmodeller. Det er min opfattelse, at det er blevet udvandet af de folk, der er gået ind i partiet. De har trukket det i en anden retning. Sådan er det med et nyt parti, og det er helt i orden. Det er fuldt legitimt, men jeg skal bare ikke den vej, siger han.

Valgnederlag større end LA og DF

Har det dårlige resultat til folketingsvalget været en faktor?

- Selve resultatet har ikke været en faktor på den måde, men det er jo alligevel en faktor, fordi det var et klimavalg. Og Alternativet burde have været blevet dobbelt så stort, for det var jo vores allerstørste dagsorden. Og når man bliver halveret, så er nederlaget sådan set så meget større end Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, fordi de havde ikke noget at byde ind med på de store dagsordner, og de blev også halveret.

Hvordan kan De Radikale opfylde den linje, du leder efter?

- Det kan de heller ikke. Jeg har valgt dem på grund af det liberale syn. Jeg kan ikke være ude på den yderste venstrefløj. Der hører jeg ikke til. Jeg har hele tiden sagt, at jeg er grøn socialliberal. Det gjorde jeg, da jeg blev valgt som formand, da de valgte mig som spidskandidat, og det gjorde jeg under kommunalvalget.

Jeg har hele tiden sagt, at jeg er grøn socialliberal. Det gjorde jeg, da jeg blev valgt som formand, da de valgte mig som spidskandidat, og det gjorde jeg under kommunalvalget

Niels Aalbæk Jensen (R), byrådsmedlem, Sorø

- Jeg har hele tiden sagt, hvor jeg selv stod. Jeg har været meget bevidst om at sige, hvor jeg står, for jeg vidste godt, hvad det var for nogle vinde, der blæste i Alternativet. Jeg har siddet i både Politisk Forum og den politiske ledelse og har siddet med ret centralt.

Bliver i samme valgforbund

Kan du arbejde for nogle af de ting, du godt kunne lide ved Alternativet, som for eksempel 30 timers arbejdsuge og innovative løsninger, som medlem af De Radikale?

- Jeg vil gøre meget for at støtte op omkring Kathrine Olldag, fordi hun er blevet kommunalpolitisk ordfører, og efter mit halvandet år i byrådet kan jeg se, hvordan det er ren brandslukning, livredning og rygsvømning for at holde en kommune nogenlunde oven vande.

- Der er virkelig brug for at tænke nye tanker. Enhver milliard, vi kan finde og tilføre kommunerne, er virkelig velkommen. Der er kæmpe udfordringer foran os med voldsomme nedskæringer, og de nedskæringer kommer, hvis man bliver ved med at gøre tingene på den samme måde. Derfor bliver man simpelthen nødt til at finde ud af at gøre tingene på nye måder.

Du tager dit mandat med dig. Hvorfor ikke lade en anden fra Alternativet komme ind, når nu det er et medlem af Alternativet, som folk har stemt på?

- To ting. For det første, fordi jeg selv hele tiden har sagt, at jeg er grøn socialliberal, så jeg føler ikke, at det er mig, der har flyttet mig særlig meget. Den anden ting er, at jeg bliver inden for valgforbundet. Alternativet har allerede afleveret stemmer til De Radikale, fordi vi var i valgforbund, og de havde brug for vores hjælp for at få deres mandat ind. De, der stemte på os, vidste godt, at man kunne risikere, at det blev et radikalt mandat i stedet for og omvendt.

Vi er selvfølgelig kede af, at vi mister et byrådsmedlem, men ser frem til at samarbejde med ham fremadrettet

Sigurd Hutnik, forperson, Alternativet Sorø

- Så der er ikke nogen synd i det, mener jeg, så længe jeg bliver inden for valgforbundet. Det er i hvert fald ét sæt briller, man kan tage på, men selvfølgelig vil der være nogen, der synes, det er vælgerbedrag. Men fred være med det, det må de om, siger Niels Aalbæk Jensen.

Kede af at miste byrådsmedlem

I Alternativets lokalforening i Sorø ærgrer man sig over at have mistet sit byrådsmedlem. I et opslag på partiets Facebook-side udtaler forperson Sigurd Hutnik den 4. juli, at partiet nu skal se fremad.

- Vi er glade for, at Niels har mærket efter og fundet et parti, der bedre matcher hans holdninger. Vi er selvfølgelig kede af, at vi mister et byrådsmedlem, men ser frem til at samarbejde med ham fremadrettet, siger han.

- Det går frem og tilbage i politik, sådan er det. Uanset Niels’ beslutning gælder det fortsat om at skabe en seriøs bæredygtig omstilling, og det glæder bestyrelsen sig til at arbejde for sammen med vores medlemmer.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

Smækker ikke med døren

I et opslag dagen efter skriver partiet dog også, at partiet ikke altid har været enige i Niels Aalbæk Jensens linje.

- Det er ikke en hemmelighed, at vi i bestyrelsen ikke altid har været helt enige i Niels Aalbæk Jensens beslutninger over de sidste forgangne 2 år. Det er fx i sagerne omkring borgerinddragelse, besparelserne på daginstitutionerne og en evt. lærertidsaftale. Vi er selvfølgeligt kede af. hvordan det skulle ende, men ønsker Niels Aalbæk held og lykke i de Radikale Venstre, skriver partiet, men understreger samtidig, at bestyrelsen i lokalforeningen er ”glade for den store arbejdsindsats, som Niels har lagt”.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

Niels Aalbæk Jensen slår også fast, at han ikke smækker med døren.

-  Jeg ønsker Alternativet alt godt fremover. Jeg har haft en god tid, lært meget, og der er mange søde og dygtige mennesker, som jeg virkelig kommer til at savne. Men jeg skal bare ikke være med længere.

Ved kommunalvalget fik Alternativet to byrådsmedlemmer i vores sendeområde - Niels Aalbæk Jensen i Sorø og Ann Busch i Vordingborg Kommune. Ved folketingsvalget gik partiet tilbage fra ni til fem mandater.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App