Sorø bruger færrest penge på vedligeholdelse

I Region Sjælland er Sorø den kommune, der investerer færrest kroner per indbygger i at vedligeholde kommunens veje og bygninger. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er stor forskel på, hvor lidt eller hvor meget kommunerne i Region Sjælland bruger på at lappe huller i vejene, bygge nye børnehaver eller renovere skoler og plejehjem. Køge investerer 4.663 kroner per indbygger i veje og bygninger og er dermed den kommune, som investerer mest, mens Sorø investerer mindst, nemlig 1.798 kroner per indbygger. Et beløb, der også ligger blandt de laveste i hele landet.

Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, der har gennemgået de kommunale regnskaber for de sidste tre år.

- Man kan ikke nødvendigvis sige, at de kommuner, der bruger færrest penge, også har flest huller i vejene og de mest triste bygninger, men fordi vi ser på investeringerne over en periode på tre år, vil man mange steder kunne se en sammenhæng, siger analysechef i Dansk Byggeri, Andreas Fernstrøm, og tilføjer:

- Men det er en markant forskel, der er tale om, når Køge investerer mere end dobbelt så meget per indbygger som fx Sorø, Guldborgsund, Lolland, Næstved, Kalundborg og Ringsted. Over en årrække er det noget, som både borgere og virksomheder vil kunne mærke.

Slagelse og Vordingborg ligger i top-tre

I Region Sjælland er Køge sammen med Slagelse og Vordingborg de tre kommuner, som investerer mest per indbygger. Sorø er sammen med Ringsted og Guldborgsund de tre kommuner i regionen, som investerer mindst.

- Når kommunerne fattes penge, så bliver der mange gange sparet på det, som ikke kan ses lige nu og her, nemlig vedligeholdelse. Men det at have veje uden huller, skoler og plejehjem i god stand eller attraktive kulturhuse og idrætsforeninger er alt sammen med til at gøre kommunen til et sted, hvor folk flytter til i stedet for modsat. Så selvom det kan være fristende at spare der først, så er det ikke altid det mest hensigtsmæssige på den lange bane, siger Andreas Fernstrøm.