¨

Prisbelønnet forfatter finder stor inspiration i provinsen

28:04

Helle Helle kan i år 2018 fejre 25 års jubilæum som forfatter. Hun har en stor læserskare både herhjemme og i udlandet. Helle Helle skriver i en meget konkret, hverdagsagtig stil - en stil, der er blevet belønnet med både priser og Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Udtryk besøger hende i hendes hjem i Sorø til en snak om hendes liv og forfatterskab.

Den prisbelønnede forfatter Helle Helle eksperimenterer med sproget i sine romaner og finder inspiration i provinsen.

Lyset går i går.

Læs lige den sætning igen: Lyset går i går.

Hvordan kan noget der skete i går, skrives i nutid? Det kan det, når ophavskvinden til sætningen er forfatter Helle Helle. I sin nyeste roman De fra april 2018 har Helle Helle skrevet alting i nutid. Og det bemærker man som læser.

- Da min søster havde læst bogen, sendte hun mig en sms, hvor der stod: undskyld, Helle, har du fået læst korrektur? Og så skrev jeg tilbage: ja, det er kunst, fortæller Helle Helle til TV ØST.

Der er ikke nogen steder, der er længere borte end andre

Helle Helle, forfatter

Kulturprogrammet Udtryk på TV ØST møder Helle Helle i hendes arbejdsværelse i hjemmet i Sorø. I det arbejdsværelse, hvor hendes prisbelønnede romaner bliver til. Romaner, der ligesom den seneste, rummer et eksperiment; det er nemlig nødvendigt for, at hun har lyst til at skrive dem, forklarer hun.

Forfatter med Rødby i blodet

Helle Helle er vokset op i Rødby og Rødbyhavn på Lolland. To mindre byer, der af nogle bliver kaldt udkanten. En betegnelse forfatteren ikke bryder sig om.

- Det er et dumt udtryk. Der er ikke nogen steder, der er længere borte end andre, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet:

Helle Helle i hjemmet i Sorø. Foto: TV ØST

Helle Helle bruger ofte sin egen viden og erfaring fra sin opvækst i sine bøger. Således også i De, der netop foregår i Rødby og handler om en pige, der var 16 år i 1981, ligesom Helle Helle selv var 16 år i 1981. 

Romanen er udover at være skrevet i nutid, skrevet i det meget enkle, konkrete og hverdagsagtige sprog, hun igennem sin 25 år lange karriere er blevet så kendt for. En stil både læsere og anmeldere er vilde med, herhjemme såvel som i udlandet.

Læs også Polle fra Snave klæber til Jens Andersen

Se hele programmet om Helle Helle her nedenfor, på vores TV ØST PLAY APP eller på TV ØST-kanalen torsdag den 7. juni klokken 19.50.

Helle Helle

  • Helle Helle blev født i 1965
  • Hun er uddannet fra Forfatterskolen i København
  • Hun udgav sin første bog ”Eksempler på liv” i 1993
  • Helle Helle har modtaget en lang række priser, og i 2010 modtog hun desuden den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond.
  • Helle Helle bor i Sorø med sin mand. Hun har to børn.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App