Politiets jurister skal vurdere rockersag fra Lårup

Sorøs borgmester vil have undersøgt, om man kan bruge den nye bandepakke med tilbagevirkende kraft, så kommunen kan lukke Gremiums klubhus i Lårup.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 29. juni blev der affyret skud mod rockergruppen Gremiums klubhus i den lille by Lårup ved Stenlille.

To dage senere trådte den nye bandepakke i kraft, som gør det muligt for kommunalbestyrelser at udstede forsamlingsforbud, hvis bander og rockergrupper er skyld i en væsentlig utryghed i lokalsamfundet, for eksempel på grund af skudepisoder.

Men kan kommunen bruge loven med tilbagevirkende kraft og udstede et forbud mod, at Gremium mødes i det lille gule hus i Lårup? 

Det skal politiets jurister nu undersøge til bunds. Der er nemlig ikke nogen tvivl om, at borgmester Gert Jørgensen (K) allerhelst så, at rockerklubben rykkede ud af byen.

- Jeg håber bare, de fordufter. Jeg kan ikke se meningen med, at man bosætter sig i et lille lokalsamfund og er med til at skabe utryghed, sagde han til TV ØST i starten af oktober – dagen efter Gremium havde holdt en stor fest i klubhuset. En fest, der dog forløb stille og roligt.

Jurister skal se nærmere på sag

Og nu vil borgmesteren altså have klarlagt, præcis hvordan kommunen kan benytte sig af den nye rockerlov, og om skudepisoden kan tælle med i det samlede utryghedsregnskab, selvom det fandt sted, før loven trådte i kraft. Forsvarsadvokat Mette Grith Stage har nemlig tidligere oplyst til TV ØST, at Sorø Kommune måske kan bruge loven med tilbagevirkende kraft.

- Politiet mente først, at det nok var svært at starte en sag op med en episode, der var sket, før loven gjaldt. Så derfor vil vi gerne vide, om vi kan bruge skudepisoden alene til at udstede et forbud, eller om skyderiet tæller med, hvis der nu sker en ny episode, siger Gert Jørgensen til TV ØST.

I går talte borgmesteren med justitsminister Søren Pape Poulsen (K), og her blev det altså besluttet, at juristerne hos politiet skulle se nærmere på sagen.

- Vi forventer at få den endelige vurdering sidst i oktober, siger borgmesteren.

Lolland blev i går den første kommune, der benyttede sig af den nye bandepakke. Her nedlagde kommunalbestyrelsen nemlig forbud mod, at rockerklubben Satudarah kan bruge det gamle sundhedshus i Maribo som samlingssted. Forbuddet gælder indtil videre i tre måneder.