Politiet mødte op for at snakke med bekymrede borgere: - Det flyder med stoffer

Der er rigtig mange stoffer i omløb omkring Dianalund og Sorø, fortæller bekymrede forældre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På pladsen foran Dianalund Centret har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i dag været til stede med deres mobile politistation og betjente med bekymrede rynker i panden.

Anledningen er det tragiske dødsfald, der natten til lørdag ramte Dianalund. 16-årige Marcus Christensen døde, efter han havde indtaget et stof, som politiet formoder er MDMA.

- Vi er her for at snakke med folk, der har spørgsmål. Vi kan ikke svare konkret på særligt meget, men det er ligesom for at imødekomme borgernes frustrationer, lytte til dem og tage imod tip, hvis der er nogen, der ved mere om, hvad der er foregået, siger Torben Christensen, der er SSP-koordinator i politiet og har ansvar for Sorø Kommune.

MDMA'S EFFEKT OG BIVIRKNINGER

Var venner med Marcus

Og der var god brug for betjentenes tilstedeværelse, lød det fra de borgere, som TV ØST talte med på stedet.

- Vi er chokerede. Vi er lige så chokerede, selvom jeg kommer fra Stenlille. Det er noget uhyggeligt og tragisk, der er sket her i byen. Det sker alle steder, siger Karina Holm.

Hun er mor til en pige på samme alder som afdøde Marcus Christensen, og derfor havde hun brug for råd til, hvordan hun skal håndtere situationen.

- Min datter kan ikke holde op med at græde. Hun kendte ham rigtig godt, og hun var sammen med ham så sent som i går. Og så er det her sket i nat. Politiet siger, jeg skal have noget mere professionel hjælp til hende, for jeg kan ikke hjælpe hende nok selv, siger Karina Holm.

Artiklen fortsætter under billedet...

Karina Holm havde brug for hjælp til at håndtere sin datters sorg.
Karina Holm havde brug for hjælp til at håndtere sin datters sorg.
Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Frygtede det var hendes egen søn

Også Lena Gaffron Bøgebjerg fra Nyrup var mødt op for at tale med de to betjente ved den mobile politistation. Hun fik sig lidt af et chok, da hun lørdag morgen læste, at en 16-årig dreng havde mistet livet.

quote Det er en kæmpe bekymring, for der er rigtig mange stoffer. Jeg var egentlig ikke bekymret tidligere, da jeg boede i København, men det flyder med stoffer her

Lena Gaffron Bøgebjerg, Nyrup

- Vi har en søn på samme alder, og jeg kunne ikke få fat på ham. Jeg ringede til politiet, som så fortalte mig, at det ikke var ham, siger hun.

Det er hendes opfattelse, at der er mange stoffer i omløb i Sorø og omegn, fortæller hun, og derfor er hun meget bekymret for sin søn.

- Det er en kæmpe bekymring, for der er rigtig mange stoffer. Jeg var egentlig ikke bekymret tidligere, da jeg boede i København, men det flyder med stoffer her. Det findes overalt, siger Lena Gaffron Bøgebjerg.

Artiklen fortsætter under billedet...

Lena Gaffron Bøgebjerg frygtede, at det var hendes søn, der var død
Lena Gaffron Bøgebjerg frygtede, at det var hendes søn, der var død
Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

- Der er hele tiden stoffer i omløb

Og SSP-koordinatoren hos politiet kan godt genkende billedet, som hun opstiller.

- Der er hele tiden stoffer i omløb. Det kommer lidt i bølger. Nogle gange er der meget gang i det, og så stilner det af. Det er svært at holde øje med, for vi får tit først viden om det, når det er foregået i et stykke tid. Men det er blevet nemmere at få fat i hårde stoffer, siger Torben Christensen.

Derfor var politiet også på pletten i dag for at rådgive forældre til, hvordan de skal håndtere det, hvis de mistænker deres barn for at tage stoffer.

- Det generelle er, at man skal sørge for at interessere sig for, hvad de unge laver og følge lidt med på de sociale medier. Det er man nødt til nu om dage. Man skal ikke lade sig spise af med, at de unge siger, at de lige går i byen – man skal vide, hvem de er sammen med, siger SSP-koordinatoren.

- Det skal man, så de ikke ender i nogle grupper, hvor de måske bliver presset og ikke kan sige nej. Hvis de for eksempel får at vide, at for at være med i gruppen, så skal man være en del af miljøet og prøve nogle ting. Det kan være at prøve hash og så noget, der ligesom det her tilfælde er endnu farligere.

Artiklen fortsætter under billederne...

 
 
Foto: Thomas Nielsen - TV ØST
Flere benyttede sig af muligheden for at snakke med politiet.
Flere benyttede sig af muligheden for at snakke med politiet.
Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Ikke bedre end gennemsnittet

Karina Holm har taget en snak med sin datter om stoffer, efter hendes kammerat mistede livet.

- Det chokerer os, at der florerer stoffer. Jeg har sagt til min datter, at det er bandlyst. Jeg har også sagt, at det er tragisk, det, der er sket, men at det også er et råb til de unge mennesker om, at de skal holde sig fra det (MDMA og andre stoffer, red.). Det er farligt, siger hun.

quote Jeg tænker ikke, at mit barn er hverken værre eller bedre end gennemsnittet, så han kunne lige så godt være fristet som naboens søn

Lena Gaffron Bøgebjerg, Nyrup

Også Lena Gaffron Bøgebjerg gør meget ud af at sikre sig, at hendes 16-årige søn er godt informeret om risikoen ved at tage stoffer.

- Vi kan opdrage vores børn langt og informere dem langt. Men vi kan ikke tage beslutningen for dem, når de sidder der. Det er dem selv, der gør det. Jeg tænker ikke, at mit barn er hverken værre eller bedre end gennemsnittet, så han kunne lige så godt være fristet som naboens søn, siger hun.

Tag fat i myndighederne

SSP-koordinator Torben Christensen opfordrer derfor til, at forældre henvender sig til myndighederne, hvis de frygter, at deres børn tager narko.

- Får de en mistanke, at der er noget, at de er ude i misbrug, så har Sorø Kommune os SSP-koordinatorer, som man kan kontakte. Og jeg sidder også som lokalbetjent og kan rådgive, siger han.

- Jeg har samtaler med unge, der bliver truffet i miljøer, hvor vi ikke har set dem før. Så kalder jeg dem ind til bekymringssamtaler sammen med SSP og forældrene, så vi får en snak om, hvilke konsekvenser, det kan have, og hvad man kan ryge ud i af kriminalitet, hvis man bliver afhængig af hash og stoffer.

Marcus Christensens død har påvirket mange i og omkring Dianalund. I morgen klokken 14 er der er arrangeret en mindehøjtidelighed for den afdøde dreng ved Dianalundtorvet. Opfordringen til at møde op kommer via Facebook-gruppen 4293 Dianalund.