Nye regler sætter en stopper for altanfirma

Fra første november skulle et nyt reglement gøre det nemmere at få tilladelse til at opføre en altan i København, men det er gået lige modsat. Det har fået store konsekvenser for Sorø-firmaet Altan.dk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Starten af november skulle være starten på et opsving hos Altan.dk i Sorø. Nye retningslinjer trådte i kraft, og de skulle gøre det nemmere at få tilladelse til at opføre en altan i København.

For Sorø-firmaet var det gode nyheder, da 2/3 af deres omsætning ligger i København. Men blot to måneder efter, at de nye reglerne er blevet indført, viser det sig, at det bestemt ikke skulle gå sådan.

- Vi troede, det ville blive nemmere efter 1. november, men det blev lige modsat. Alle de sager, vi har indsendt til kommunen siden, ligger nu i en gråzone, fortæller Peter Knudsen, der er ejer og administrerende direktør i Altan.dk.

En restriktiv lysberegner

Det nye sæt regler skulle sikre faste regler for, hvornår en altan kunne opføres. Med de tidligere regler kunne anden til venstre f.eks. få en altan opført, men når naboen inde i anden til højre søgte om godkendelse, kunne de få den afvist af Teknisk Forvaltning i kommunen. Det skulle de nye regler ændre, så der var faste regler for ansøgning om altan.

Men med de nye regler fulgte også en ny lysberegner, som forvaltningen udviklede, den skal måle altanens påvirkning af lysindfaldet hos underboen. Og den lysberegner er så restriktiv, at ingen altaner bliver godkendt til at være dybere end 0,56 m i gennemsnit.

- Før havde vi et professionelt firma til at udføre lysberegningerne, med kommunens lysberegner får ingen godkendt en altan, der er dybere end 0,7 meter, og det siger kunderne nej tak til, lyder det fra Peter Knudsen.

Altan.dk har fået deres tidligere samarbejdspartnere til at undersøge den nye lysberegner, og ifølge dem er der flere fejl i den, blandt andet er den forsimplet og godkender ikke en lysforringelse på 25 %, som ellers blev vedtaget.

Frygter en fyringsrunde

Firmaet i Sorø har fået afvist omkring 500 af de ordrer, de har indsendt efter 1. november, og de resterende ordrer ligger i en gråzone, fordi de kommende altanejere ikke vil købe en altan, de ikke kan bruge.

- Vi har flere boligforeninger, hvor halvdelen af lejlighederne har fået en altan, nu vil resten også have en. Det må de gerne få, men de nye må kun blive halvt så dybe som naboens, og det vil de jo ikke betale for, siger Peter Knudsen. 

Den sidste tid har altanfirmaet ellers oplevet en stor fremgang, og firmaets 150 ansatte har haft nok at se til, sådan troede de også, det skulle gå efter 1. november sidste år.

- Hvis der ikke sker en ændring, må jeg i værste fald opsige nogle medarbejdere. Jeg ansatte over 50 nye medarbejdere sidste år, fordi vi havde rigtig mange ordrer og forventede, at det ville fortsætte sådan eller endnu bedre.

Teknisk Forvaltning i Københavns Kommune har nu indvilliget i at undersøge, om der er fejl i den nye lysberegner.

I videoen fortæller Peter Knudsen fortæller, hvad han mener om regelændringen.


Nyhedsoverblik