Mountainbikere føler sig utrygge i skoven: Melder truende skilt til politiet

I Sorø føler medlemmerne i den lokale MTB-klub sig truet af et skilt, der er blevet hængt op i skoven. Nu har de politianmeldt skiltet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et skilt har vakt stor utryghed i Grydebjerg Skov i Sorø.

-  Det er trist, at vi ikke kan færdes i skoven alle sammen, uden at der er nogen, der skal true andre, siger Torben Ridder, der er formand for Sorø Bicycle Club.

quote Vi har læst i medier osv. at der er spændt wire ud, søm i rødderne og alle mulige andre former for at sabotere vores sport. Det synes jeg er trist

Kenneth Jørgensen, MTB-rytter

Medlemmerne fra foreningens MTB-afdeling kører jævnligt på mountainbike i skoven på de indrettede spor, som de har fået tilladelse til og betaler for.

Men skiltet, som rytterne fandt i skoven i sidste uge, advarer dem om at passe på. "Vi kan se jer, men I kan ikke se os", står der blandt andet på skiltet.

Og det opfatter rytterne som en trussel. En af dem er Kenneth Jørgensen.

- Vi har læst i medier osv. at der er spændt wire ud, søm i rødderne og alle mulige andre former for at sabotere vores sport. Det synes jeg er trist, hvis vi skal ud i sådan noget i Sorø, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser skiltet ud, som nogen har sat op i Grydebjerg Skov i Sorø
Sådan ser skiltet ud, som nogen har sat op i Grydebjerg Skov i Sorø Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

På skiltet har især denne sætning også skabt bekymring:

"Pas på hvor I færdes på jeres vej i skoven, man kan komme alvorligt til skade. Det kan ske i dag, i morgen eller om et år."

Det sammenholdt med, at der, ifølge en rytter, allerede er fundet tegn på, at nogen vil stoppe mountainbikekørslen i skoven. Rytteren fandt en tyk træstamme på en af de indrettede mountainbikeruter, som han mener, er blevet placeret der. 

- Den var bevidst lagt, så man ikke kunne se den, fortæller rytteren.

Kan være andre ryttere

Ifølge medlemmerne selv af mountainbikeklubben, er de meget opmærksomme på at tage hensyn, når de færdes i skoven.

- Vi lægger meget stor vægt på i vores klub, at få bragt budskabet ud med at få sat farten ned, og at færdselsloven også gælder i skoven, siger Kenneth Jørgensen.

Sorø Bicycle Club betaler for at bruge de indrettede spor i Grydebjerg Skov, som Stiftelsen Sorø Akademi ejer.

Sådan må man færdes på MTB i skovene:

- Reglerne for cykling i de danske skove er fastsat i naturbeskyttelsesloven. 

- Ifølge loven må man gerne må cykle på skovveje og skovstier, der er menneskeskabte, og som fremtræder egnede til cykling med en almindelig cykel (i private skove dog kun fra klokken seks om morgenen til solnedgang). 

- Man må ikke cykle, hverken på en almindelig cykel eller på MTB, i skovbunden, på dyreveksler, i klitter eller på stendiger og lignende. Man må altså ikke lave sine egne MTB-spor i skoven. 

- I statskovene må man gerne cykle på de afmærkede MTB-spor i skovbunden. Det skyldes, at Naturstyrelsen har valgt at benytte en bestemmelse om, at ejeren kan give skovgæster lov til mere, end hvad der er fastsat i de generelle lovbestemmelser.

- Færdselsloven gælder også i skoven. Det vil bl.a. sige, at hastigheden altid skal afpasses efter forholdene med særligt hensyn til andres sikkerhed. Den almindelige højrevigepligt gælder også. Omvendt så gælder færdselsloven også gående på veje og stier i naturen – Man skal næsten i alle tilfælde gå i venstre side af færdselsretningen, ligesom man ikke må være til ulempe for kørende på stien eller vejen.

Kilde: Naturstyrelsen

Kenneth Jørgensen mener, det er en utilfredshed, som uberettiget går ud over Sorø Bycicle Club, selvom det måske er andre, der kører i skoven uden tilladelse og som ikke viser hensyn.

- Der er jo ikke mere opsyn med det her, end at alle kan jo køre herude. Og det er nok efter min mening der, jeg tror problemet ligger. For folk er ikke helt obs på, hvor sporet kører henne, der kan være dårlig opførsel eller andet, og så ender det ud i, at det høvler tilbage til os som klubber, selvom det ikke er os, der er problemet, siger Kenneth Jørgensen.

Læs også
Slædehundekørsel forbudt på danske skovveje - hundeejere frygter farvel til racen
Læs også
Slædehundekørsel forbudt på danske skovveje - hundeejere frygter farvel til racen

Naturfredningsforening kalder metoden urimelig

Men det er uvist, hvem der er afsender til det opsatte skilt, som cykelrytterne opfatter som truende. 

Hos den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening kan man godt se, at det kan skabe konflikter på stierne, hvis de gående ikke ved, hvor mountainbikerne har lov at køre.

Men skiltet, som er sat op i skoven, er den lokale naturfredningsforeningsformand ikke enig i.

- Det er en dybt urimelig måde at kommunikere på. Hvis det var os der var utilfredse, så ville vi dels henvende os til mountainbikeklubben og dels også til ejeren af skoven og sige, at nu var der uhensigtsmæssig adfærd i skoven. Det er ikke vores indtryk, at det er tilfældet, siger Niels Hilker, formand for Danmarks Naturfredningsforening afdeling Sorø.

Det er også en dialog, som formanden for Sorø Bicycle Club ønsker sig med de personer, der finder cykelrytterne generende.

- Jeg synes, det var meget bedre at have en åben dialog eventuelt med mig som formand. Folk må komme og sige, at de har haft den og den oplevelse, det er de kede af at det var det de så, og hvad kan vi i fællesskab gøre ved problemet, siger Torben Ridder. 

Sorø Bicycle Club har meldt sagen til politiet.


Nyhedsoverblik