Modtog aldrig brev om bilsyn: Straffet med stor bøde

Henrik Hachel fra Sorø modtog i december en bøde på 4.000 kroner for at udeblive fra et bilsyn. Han havde bare aldrig modtaget indkaldelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

PostNord lavede i juli om på deres system, og det betød, at et almindeligt brev fremover må være fem dage undervejs.

Det har givet store problemer på blandt andet landets sygehuse, hvor indkaldelser til for eksempel kræftbehandlinger ofte kommer kritisk sent frem til modtageren.

Men også retssystemet kæmper med det ny postsystem, skriver Jyllands-Posten.

Det har Henrik Hachel fra Sorø mærket på egen krop, da han i december pludselig modtog en bøde fra Retten i Næstved på 4.000 kroner – uden at vide, hvad han havde fået en bøde for.

Mødte ikke op til bilsyn

Henrik Hachel bor i et område med meget dårlig internetforbindelse, og derfor er han fritaget fra at modtage digital post. Han er helt afhængig af, at den almindelige brevpost når frem.

Og det gjorde den altså ikke i dette tilfælde.

Efter at have ringet til Retten i Næstved fandt han nemlig ud af, at han var blevet straffet med den store bøde for at udeblive fra et bilsyn. Men han havde aldrig modtaget indkaldelsen og kunne derfor forståeligt nok heller ikke komme med indsigelser, inden dommen faldt.

- Jeg forstår ikke, at man bare kan antage, at jeg anerkender bøden, når man ikke har hørt fra mig, siger Henrik Hachel til Jyllands-Posten.

Ikke budget til quick-brev

Administrationschef Chr. Ankerstjerne Rønneberg fra Retten i Næstved fortæller til avisen, at de oftest bruger digital post, men at de selvfølgelig benytter sig af den normale postomdeling til borgere, der er fritaget for den anden metode. Men der er ikke budget til altid at bruge PostNords hurtigforsendelse, quick-brevet, der sikrer dag-til-dag-levering.

- I de få sager, hvor vi bruger brevpost, sender vi som regel brevene som almindelig post og har naturligvis indrettet vores berammelser på, at omdelingen er ændret, og at breve nu kan være fem til syv dage undervejs, siger Chr. Ankerstjerne Rønneberg til Jyllands-Posten.

Henrik Hachel har nu fået genoptaget sin sag, og den mulighed har man altid, hvis man ikke har modtaget det rette dokument og derfor ikke har gjort indsigelser, før hammeren falder.

Socialdemokratiets postordfører, Christian Rabjerg Madsen (S), har nu indkaldt transportminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om postforsinkelserne.