Lyset bryder frem: Sorø fejrer kyndelmissen med stor lysfest

Vi er snart halvvejs igennem vinteren, og lyset vender så småt tilbage. Det fejrede godt 10.000 mennesker i går i Sorø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lyset er på vej tilbage, og foråret er på vej.

Det er noget, som de forstår at fejre i Sorø. I går blev der nemlig holdt stor lysfest i byen, der skal markere kyndelmissen, som jo bekendt fortæller os, at vi er halvvejs gennem vinteren.

Og netop lysfesten er ikke nogen vårhare i kulturlivet i Sorø. Den har nemlig eksisteret i 17 år.

quote Folk trænger til at komme ud i kulden og få nogle nye oplevelser her i vinteren

Sanne Lohmann, projektleder

- Det var egentlig lidt en tilfældighed, at det blev til kyndelmisse. Der var så mange sommerarrangementer, så hvorfor skulle vi lægge os lige i slipstrømmen af det? Nej, folk trænger til at komme ud i kulden og få nogle nye oplevelser her i vinteren, fortæller Sanne Lohmann, der er lysfestens projektleder og har været med til at starte det hele op.

- Vi går lysere tider i møde, og det markerer vi så i dag ved at folk kan komme ud og se byen helt lyst op. Det kickstarter foråret.

Om kyndelmissen

  • Kyndelmisse er en fordanskning af det latinske Missa Candelarum, som betyder lysmesse eller lysgudstjeneste.
  • Festen blev også kaldt Marias Renselsesdag til minde om, at Jomfru Maria 40 dage efter fødslen vendte tilbage til templet for at blive renset og genoptaget i fællesskabet.
  • Kyndelmisse blev i gamle dage også kaldt Kjørmes Knud. Kjørmes er en sammentrækning af ordene kærte og messe og betyder altså også lysmesse.

Kilde: Folkekirken.dk

Omkring 10.000 deltager

Og dét gør folk. Hvor der ved lysfestens begyndelse for 17 år siden blot deltog 4-500 borgere, så kommer der i dag omkring 10.000 mennesker for at fejre kyndelmissen.

- Der kommer folk mange steder fra. Man kan også se, at der kommer flere generationer sammen og hygger sig her i kulden. Det er fantastisk, siger Sanne Lohmann.

Og det sidste er Helle og Helmer Breindal helt enige i. De mødte i går op for at tage del i festlighederne.

quote Jeg er ret stolt af, at kommunen kan lave sådan noget her. Det kan de, fordi der er sådan nogle ildsjæle, der kæmper for det

Helle Breindal, Sorø

- Jeg synes jo, at det er et arrangement for på både sanser og oplysning så at sige. Jeg har lige snakket med en danmarksmester i indendørs roning, og jeg har været i Sorø, hvor jeg har sunget Lysets Engel, og hvor de holder lysfest. Det har været fantastisk begge dele, siger Helmer Breindal.

Ildsjæle går sammen

Lysfesten er et samarbejde mellem de kulturelle – og kommunale institutioner i byen. Og Helle Breindal er glad for, at de arbejder sammen om sådan et projekt.

- Jeg synes, det et fantastisk. Og jeg er ret stolt af, at kommunen kan lave sådan noget her. Det kan de, fordi der er sådan nogle ildsjæle, der kæmper for det, siger hun.

Lysfesten til kyndelmisse koster 50 kroner at deltage i, og så er der op mod 65 forskellige programpunkter at deltage i.


Nyhedsoverblik