Krigens rædsler ramte landsby - bombefly styrtede ned og dræbte familie

For 75 år siden styrtede et engelsk bombefly ned på Sjælland og dræbte flere indbyggere i en landsby ved Sorø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er 75 år siden. Tidligt om morgenen den 17. september 1943 var det engelske Royal Air Force fly, Halifax BB309 med polsk besætning, i kamp mod en tysk modstander i luften over landsbyen Slaglille ved Sorø.

Flyet blev skudt ned og torpederede et hus på Stokholtsvej 3. To voksne, to børn og en bedstemor døde. Det samme gjorde de fem polske flyvere i det engelske fly.

quote Det buldrede og bragede, flyvemaskinen lå ved huset, den ene vinge havde væltet det

Erik Nielsen, Slaglille

Erik Nielsen husker stadig den dag. Han var 11 år og lå og sov sammen med forældrene i et hus i nærheden.

- Det buldrede og bragede oppe i luften og så blev der pludselig stille. Min mor ville ikke have, at min far gik derud, men det gjorde han alligevel, og her kunne han se en kæmpe ildebrand, fortæller Erik Nielsen, der i dag er 87 år. 

- Flyvemaskinen lå ved huset, den ene vinge havde væltet det, husker han. 

- Det er en del af vores historie

Denne weekend er den tragiske hændelse blevet mindet i Slaglille med en højtidelighed i Slaglille Kirke.

Artiklen fortsætter under billedet.

Historien om den skæbnesvangre er blevet til et helt program, som i aften sendes på TV ØST klokken 19.50. Programmet Tragedien i Slaglille rekonstruerer den skæbnesvangre luftkamp, der blev en af de mest dødbringende i Danmark under besættelsen.
Historien om den skæbnesvangre er blevet til et helt program, som i aften sendes på TV ØST klokken 19.50. Programmet Tragedien i Slaglille rekonstruerer den skæbnesvangre luftkamp, der blev en af de mest dødbringende i Danmark under besættelsen. Foto: Sorø Lokalarkiv.

Ved mindehøjtideligheden deltog pårørende til de polske flyvere og en snes pårørende til familien, der næsten blev udslettet. Blandt andet søskendeparret Ulla Lund og Marianne Hjortshøj fra Kalundborg, hvis mor overlevede tragedien.

- Det er en del af vores historie. Vores barndom var præget af det, fordi vores mor jo var præget af det. Det var ikke noget, vi talte om, men det lå i luften, fortæller Marianne Hjortshøj.

1_prammen_kom_her_til_klintholm_havn_loerdag_d._5_maj_1945_med_fanger_fra_stuthof_fangelejr1.jpg
Læs også
Mens danskerne fejrede befrielsen, drev rædslerne i land på Møn
1_prammen_kom_her_til_klintholm_havn_loerdag_d._5_maj_1945_med_fanger_fra_stuthof_fangelejr1.jpg
Læs også
Mens danskerne fejrede befrielsen, drev rædslerne i land på Møn

Du kan se programmet Tragedien i Slaglille, der rekonstrueres den skæbnesvangre luftkamp, som blev en af de mest dødbringende i Danmark under besættelsen lige her.