¨

Kræft fulgte med donerede organer

Foto: TV ØST

En 48-årig kvinde fra Dianalund og en anden er død efter at have fået organer fra en kræftramt donor. I alt fem har fået organer fra den samme.

 

En 48-årig kvinde fra Dianalund døde i sidste måned af en aggressiv kræftsygdom, som hun havde fået, da hun fik transplanteret nye lunger på Rigshospitalet. Det skriver Politiken.

Kort tid efter døde en anden patient, der havde fået en lever fra samme afdøde donor, og en tredje patient har fået transplanteret en nyre med kræftsygdommen.

I alt har fem personer modtaget organer fra en donor, der viste sig at have en alvorlig og sjælden kræftsygdom.

- Det er forfærdeligt, at det er sket, siger Jannik Hilsted, der er lægelig direktør på Rigshospitalet til Politiken.

- Det er også helt, helt usædvanligt. Vi har haft vores transplantationsprogram i mere end 20 år, og vi har aldrig tidligere haft et tilfælde med overførelse af cancer ved en transplantation, fortæller han.

Den 48-årige kvinde led af en arvelig lungesygdom, der havde nedsat hendes lungefunktion til under 20 procent.

I begyndelsen af august fik hun nye lunger fra en person, der havde fået en hjerneblødning og var erklæret hjernedød. Der var ingen tegn på, at donoren led af nogen sygdomme, oplyser Rigshospitalet til Politiken.

Men efter nogle uger i hjemmet blev hun alvorligt syg og genindlagt. Lægerne var i første omgang overbevist om, at kvinden måtte have haft sygdommen, før hun fik de nye lunger.

Men da en anden patient, der havde fået en lever fra samme donor, også fik den sjældne kræftform, blev de overbevist om, at kræften kom fra donoren. Alle øvrige patienter, der havde fået et organ fra samme donor, blev derefter informeret med det samme.

Jannik Hilsted understreger, at der bliver foretaget en meget grundig screening af de donerede organer:

- Men man kan ikke screene for kræft med en blodprøve. Det kan vi håbe, at man kan om fem år, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App