Kommune finder løsning på omdiskuteret 5,5 ton giftigt affald

Sorø Kommune har fundet en løsning på de 5,5 tons giftige PCB-affald, som man hidtil ikke har vidst, hvor man skulle gøre af.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der har været tvivl om, hvad man skulle gøre med 5,5 tons giftigt PCB-affald fra en nedrevet skole i Sorø.

Men nu ser det ud til, at det problem er løst. Det fortæller DR P4 Sjælland.

For ifølge Lars Schmidt (DF), 2. viceborgmester i Sorø Kommune, skal det giftige affald sendes til Holland.

- Det er den mulighed, som forvaltningen er nået frem til,  nemlig at vi vil sende materialet i forbindelse med nedrivningen af skolen til Holland, kva de mangler råstoffer, de tager det og bearbejder det på en mådeså det er miljømæssigt forsvarligt, og så kan hollænderne bruge det igen, siger Lars Schmidt (DF) til P4 Sjælland.

Det er 10 år siden, at man konstaterede for højt indhold af det giftige stof PCB i Frederiksberg Skoles bygninger, som derfor stod til nedrivning.

Affaldet blev overdraget til Sjællands Lastvognsophug til genanvendelse i 2015.

Her skulle mur- og betonbrokkerne bruges til et betonfundament til indehaver Jørgen Steen Jensens skrotplads, men hele projektet strandede, fordi PCB-affaldet viste sig at indeholde langt mere PCB end hvad der er tilladt ifølge kommunens miljøgodkendelse. 

PCB er en af verdens 10 farligste miljøgifte. Energistyrelsens seneste kortlægning over PCB på skoler anslår at mellem 10 og 20 procent har for meget PCB i den luft, elever og personale indånder, fortæller DR P4 Sjælland.