¨

Kæmpe besparelser i Sorø

Foto: TV ØST

I Sorø Kommune mangler der et trecifret million beløb. Allerede i 2015 skal deres spares 30 millioner kroner. Det rammer bl.a. børneområdet og dagplejen

Store besparelser er på vej i Sorø Kommune. Alene i 2015 skal Kommunen spare 30 millioner kroner. En af årsagerne er, at der fra 2009 til 2013 er sket en regnefejl. Det betyder nu, at hvert udvalg i kommunen skal spare 3 procent på deres udgifter.

I starten af marts begyndte arbejdet med at finde ud af, hvor der skal bespares. Den plan lå så klar i løbet af april. Et af de første udvalg, hvor forslagene blev vendt, var Børne- og Undervisningsudvalget. Det er også et af de udvalg, der skal spare mest. Her skal der nemlig findes 9,5 millioner ekstra kroner.

Dagplejerne rammes hårdt

Men med de kommende besparelser i Sorø Kommune, frygter Kristina Ringsmose Madsen, at det vil betyde store ændringer for hendes barn i Dagplejen.

- Jeg vil have det rigtig ærgerlig og rigtig trist, og jeg vil være rigtig ked af det. Jeg synes det er frygteligt tab, når så gode mennesker, der gør så fantastisk et stykke arbejde, går tabt, siger Kristina Ringmose Madsen, der er mor til et barn i en af de 70 dagplejer i Sorø.

Hun er bekymret for, at Dagplejen vil forsvinde fra Sorø Kommune.

Hvis det står til kommunen, så skal forældrene nemlig ikke længere have frit valg mellem dagpleje og vuggestue.  Alle pladser i vuggestuerne skal fyldes op før, at børnene vil blive sendt i dagpleje. Samtidig vil kommunen lave en central ledelse af både institutioner og dagplejer. Det betyder også, at hvis dagplejeren er syg, så skal børnene passes i vuggestuen og ikke hos en anden dagplejer.

Og netop, at valget ser ud til ikke længere skal ligge hos forældrene, ærgrer Kristina Ringsmose Madsen.

- Dagplejen bliver skubbet ud på et sidespor. De her oaser bliver ikke fyldt op på den måde, hvis forældrene bliver tvunget til at vælge vuggestue, hvis det er der, der er plads først. Så vil dagplejen så for skud, siger hun.

Hurtige beslutninger

Den 14. april blev 13 punkter drøftet i Børne- og Undervisningsudvalget, og her var det især Dagplejen, der stod for skud. På mødet var der dog uenighed, og der blev stemt nej til flere af punkterne. Senere blev forslagene dog alligevel taget videre til Økonomiudvalget, der nu kun mangler byrådets godkendelse.

Derfor er Sorø Dagplejes forældrebestyrelse også bekymret for udfaldet. De har nu taget sagen i egen hånd.

- Vi har startet en underskriftindsamling, for at give vores mening til kende overfor politikerne, og vise hvor mange der egentlig er utilfredse med det handlekatalog, de har lagt frem, siger formand for Sorø Dagplejes forældrebestyrelse Irene Juul Vissing.

Siden søndag aften har de samlet mere en 630 underskrifter. De føler sig overhørt i den hurtige proces fra forslagene blev lagt til frem, til at der netop i aften bliver stemt om forslagene.

- Det er jo tydeligt, at de har travlt. Der skal tages en hurtig beslutning, om at finde pengene. Det har så medført, at den almindelige høringsproces er tilsidesat, siger Irene Juul Vissing.

Borgerne er blevet hørt

Det mener borgmester Gert Jørgensen (C) i Sorø Kommune.

- Jeg er ked af, at de ikke føler sig hørt, for det er en vigtig del under en spareplan, at man hører folk og de involverede, dvs. borgerne og de medarbejdere, det går ud over. Jeg har i hvert fald lagt op til, at vi gør alt for, at de bliver hørt. Og jeg ved, der har været et dialogmøde med fagudvalgsformanden og fagchefen for ganske få dage sigen, siger Gert Jørgensen (C).

Senere i aften bliver det afgjort, om besparelserne bliver endeligt vedtaget.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App