¨

Intet sparet ved at nedlægge regioner

Foto: TV ØST

Flere eksperter tvivler på, at der kan spares penge på at nedlægge regionerne.

Ifølge Berlingske Tidende vil Lars Løkke Rasmussen på fredag fremlægge en plan, der vil regionerne til livs og lade staten overtage sygehusdriften. Men regner han med at spare penge ved det, kan han godt tro om.

- Jeg kan ikke se, at der er meget at spare. I dag koster det 60-120 millioner kroner i administrationsomkostninger i relation til de politiske beslutninger i regionerne. De udgifter vil jo også være der, hvis man f.eks istedet indsætter bestyrelser på de enkelte sygehuse. Det koster jo også penge at servicere dem, siger Jes Søgaard. Han er direktør i Dansk Sundhedsinstitut og professor i sundhedsøkonomi.

Han bakkes op af en kollega.

- Ligegyldigt hvor man placerer sygehusdriften, så har man jo brug for nogle, der administrerer, siger Ulrik Kjær, professor i statskundskab på Syddansk Universitet. 

Faktisk viser erfaringer fra Norge, at det kan gå stik modsat. Her overtog staten i 2002 ansvaret for sygehusene fra amterne, blandt andet for at få styr på økonomien. Sådan gik det ikke.

- Det nuværende omkostningsniveau er endt med at være langt højere, end det var, da staten overtog sygehusene fra amterne. Der er ikke sparet noget tværtimod, siger Terje P. Hagen, der er professor ved afdeling for Helseledelse og Sundhedsøkonomi på Oslo Universitet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App