Initiativtager i Dianalund: - Vi kan ikke jage stofferne væk med fakler og høtyve

Dialog og samarbejde er nøglen, hvis man skal stofferne til livs i Sorø Kommune, mener en ny initiativgruppe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Katja Kondas fra Dianalund blev meget berørt, da hun hørte om 16-årige Marcus Christensen fra byen, der lørdag døde efter at have indtaget MDMA.

- Jeg har selv en datter på 15 år, der også render rundt i lokalsamfundet, så jeg tænkte bare, at det kunne have været hende. Jeg tænkte også, at det bare ikke er godt nok. Det her må bare ikke ske. Én ung, der dør, er én for meget, siger hun til TV ØST.

quote Sandheden er, at de her stoffer ikke bare går væk. De er her. Vi kan ikke jage stofferne væk med fakler og høtyve

Katja Kondas, initiativtager, Nej Tak

Derfor tog hun initiativ til at starte en ny gruppe i byen, der sammen med myndighederne skal forsøge at komme stofferne til livs. Gruppen mødtes i dag på biblioteket i Dianalund.

- Vi skal se på, hvordan vi kan gøre mere i vores lokalsamfund for at sikre, at det her ikke sker. Vi skal lave nole brobyggende ting i forhold til de ting, der allerede eksisterer, og så skal vi inddrage vores unge og spørge dem, hvad de godt kunne tænke sig var anderledes og bedre, siger Katja Kondas.

- For sandheden er, at de her stoffer ikke bare går væk. De er her. Vi kan ikke jage stofferne væk med fakler og høtyve, og vi bliver nødt til at have noget dialog og starte en debat om, hvad der mangler.

Artiklen fortsætter under billederne...

 
  Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST
Der var både politi og SSP-konsulenter med til mødet. Også flere unge var mødt op.
Der var både politi og SSP-konsulenter med til mødet. Også flere unge var mødt op. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Skal ikke pege fingre

Efter det lørdag kom frem, at Marcus Christensen var død efter at have taget narkotika, skrev Katja Kondas et opslag i Facebook-gruppen 4293 Dianalund. Her opfordrede hun til, at man lavede initiativgruppen Nej Tak.

I den forbindelse fik hun flere beskeder fra forældre, som ikke mener, at det eksisterende SSP-arbejde i kommunen er godt nok.

- Jeg er blevet kontaktet af forældre, der har historier med sig, hvor deres unge har været i problemer, og hvor de har bedt om hjælp. De har oplevelsen af, at de ikke har fået den rette hjælp, eller at der er gået for lang tid. Men jeg synes ikke, vi skal pege fingre af nogen. Vi skal se det her tragiske dødsfald som en mulighed for at få et stærkere samarbejde, siger Katja Kondas.

Møde i Dianalund MDMA
Læs også
Samler alle kræfter:
Gruppe vil stoffer til livs efter dødsfald
Møde i Dianalund MDMA
Læs også
Samler alle kræfter:
Gruppe vil stoffer til livs efter dødsfald

Derfor var på SSP-konsulenter og politiet også med til mødet på biblioteket i Dianalund.

- Vi er med i dag for at understøtte det gode initiativ. Og så for at fortælle lidt om de forebyggende tiltag, som allerede eksisterer, når vi snakker om at prøve at eksperimentere med euforiserende stoffer, siger vicepolitiinspektør Allan Holm fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Flere unge mødte op

Politiet har også ude at advare om, at der kan være farlige stoffer i omløb, efter Marcus Christensen afgik ved døden.

quote Det er ikke vores indtryk, at der er mere narko her end i tilsvarende byer

Allan Holm, vicepolitiinspektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Vi ved jo ikke, hvor meget af det stof, der blev indtaget, der er i omløb. Derfor advarer vi mod det. Men det er ikke vores indtryk, at der er mere narko her end i tilsvarende byer, siger Allan Holm.

Der var også mødt flere unge op for at høre mere om initiativgruppen. Blandt andet Nicolai Egeberg, der gik i samme klasse som Marcus Christensen i folkeskolen.

- Det påvirker mig meget. Jeg er rigtig ked af det, siger han til TV ØST.

Nemt at få fat i stoffer

Det er hans indtryk, at det er meget nemt at få fat i stoffer i Dianalund og omegn, og det samme indtryk har 22-årige Kia Jensen, der for nylig er flyttet til Slagelse fra Dianalund.

Dianalund byskilt
Læs også
Politiet anholder person efter MDMA-dødsfald - sigtet for uagtsomt manddrab
Dianalund byskilt
Læs også
Politiet anholder person efter MDMA-dødsfald - sigtet for uagtsomt manddrab

Hendes bror var også gode venner med Marcus Christensen.

- Det er meget nemt at få fat i stoffer. Det er jeg meget sikker på. Der er både hash, men også hårdere stoffer som kokain, amfetamin og ecstasy, siger hun.

Kia Jensen er bekymret for, om hendes bror kan ende i samme tragiske situation som sin ven Marcus, og derfor mødte hun også op til dagens dialogmøde.

quote Jeg er her, fordi jeg er ked af det, der er sket, og så fordi jeg er bekymret for min egen bror og den omgangskreds, han kommer i

Kia Jensen, Slagelse

- Jeg er her, fordi jeg er ked af det, der er sket, og så fordi jeg er bekymret for min egen bror og den omgangskreds, han kommer i, siger hun.

De unge er nøglen

Og netop de unge mennesker er nøglen, hvis man skal løse det her problemer, mener Katja Kondas.

- Vi som forældre og voksne har et ansvar for at sætte os ind i, hvad der reelt foregår hos de unge. Og for at vi kan få fat i den viden, skal vi skabe åbenhed. Så det her er også en invitation til de unge, der har lyst til at være en del af det her arbejde. Arbejdet er helt afhængigt af dem, siger hun.

Kim Christensen
Læs også
Far til afdød dreng: - Jeg er virkelig nervøs for, at der er mere i omløb
Kim Christensen
Læs også
Far til afdød dreng: - Jeg er virkelig nervøs for, at der er mere i omløb

Der bliver i aften klokken 18 afholdt en mindehøjtidelighed for Marcus Christensen i Dianalund. Borgere, der har lyst til at vise deres medfølelse, møder op og deltager i et fakkeltog.


Nyhedsoverblik