Ingemanns huse er i fare

I Sorø ligger to små udhuse, som har tilhørt digteren B.S. Ingemann. Men de er nedrivningstruede, fordi Stiftelsen Sorø Akademi har søgt om godkendelse til at rive dem ned. Det ærgrer Sorø Bevaringsforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ved siden af Sorø Akademi ligger to små bindingsværkshuse. De ser ikke ud af meget. Men lige nu deler de vandene i byen. Husene har tilhørt digteren B.S. Ingemann, men Stiftelsen Sorø Akademi har søgt om tilladelse til at rive dem ned, fordi de er faldefærdige. Det ærgrer Sorø Bevaringsforening.

- Han digtede meget, mens han boede her i Sorø. Han skrev de salmer, som vi alle sammen kender og synger. Derfor skal vi også bevare det, der fysisk fortæller om hans liv her i Sorø, slår Helge Torm fast. Han er formand for Sorø Bevaringsforening.

De to små huse ligger få meter fra digterens hovedbygning. De havde en ganske særlig funktion for herskabet.

- Det var til praktiske forhold. Her havde de brænderum, vaskerum, stald og sågar toilet, fortæller Helge Torm.

Husene udgør en sikkerhedsrisiko

Står det til ejeren af bygningen, Stiftelsen Sorø Akademi, skal husene rives ned.

- Der er jo knappe ressourcer alle steder, det er der også til bygningsvedligeholdelse her på Sorø akademi. Vi prioriterer jo pengene, så de bliver brugt der, hvor eleverne får glæde af dem, fortæller Anders Grube fra Stiftelsen Sorø Akademi.

Han mener, at husene lige nu er i så dårlig stand, at de udgør en sikkerhedsrisiko. Derfor har de afspærret husene og håber på, at de snart har set det sidste til dem.  

Den kendte digter i Sorø

B.S. Ingemann boede ved Sorø Akademi fra 1822 til hans død i 1862. Han arbejdede som lektor i dansk og litteratur, og i en overgang var han også rektor på akademiet. Han har skrevet en stribe kendte salmer blandt andet Lysets Engel, I Østen Stiger Solen Op og Dejlig er Jorden. Spørger man Sorø Helge Torm, er han ikke tvivl om, hvilken betydning digteren har haft for byen.

- Han har betydet alt. Han er vores største berømthed, han er vores koryfæ, slår Helge Torm fast.

Striden skal diskuteres

Onsdag aften vil der være byrådsmøde i Sorø, her har alle interesserede mulighed for at møde op og give deres mening til kende. Det vil inden for kort tid derefter blive besluttet, om digterens udhuse skal rives ned.