Indehaver af giftigt affald om kommunens løsning: Hvem skal tage ansvaret?

En lang strid mellem Sorø Kommune og Sjællands Lastvognsophug fortsætter, selvom en løsning på problemet blev vedtaget i aftes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er sagt og skrevet meget i sagen om det forurenede PCB affald fra Frederiksberg Skole i Sorø. Og sagen er bestemt ikke slut endnu.

quote Kommunen bryder en entrepriseopgave med os, fordi de ikke magter opgaven

Jørgen Steen Jensen, indehaver Sjællands Lastbilophug

På et møde i Teknik- og Miljøudvalget onsdag aften, blev det besluttet at den del af skolen, der endnu ikke er revet ned, skal sendes med skib til Holland. For her er der så stor mangel på råstoffer, at hollænderne gerne genbruger det forurenede beton.

Men den beslutning forstår Jørgen Steen Jensen ikke noget af. Han er indehaver af Sjællands Lastvognophug, der fik overdraget det giftige PCB-affald efter en aftale med Sorø Kommune.

Kommunen magter ikke opgaven

Jørgen Steen Jensen mener, kommunen har et ansvar, som de løber fra.

- Kommunen bryder en entrepriseopgave med os, fordi de ikke magter opgaven, siger han til TV ØST.

Med opgaven mener han, at kommunen bør sørge for at det materiale, der allerede er brudt ned og nu ligger hos Sjællands Lastvognophug, skal renses inden det bliver brugt til at støbe fundament.

Det har hele tiden været aftalen, at Sjællands Lastvognsophug skulle bruge byggematerialerne til at udvide pladsen.

- Men jeg har ikke lyst til at bygge med materiale, der er mere forurenet, end vi troede. Hvem skal tage ansvaret, hvis noget går galt, spørger Jørgen Steen Jensen.

Forskellige resultater

Både Jørgen Steen Jensen og Sorø Kommune har løbende taget prøver af byggematerialerne. Og det er her en stor del af uenigheden opstår.

Kommunens prøver viser nemlig, at der ikke er mere en 10 mg PCB i hvert kilo. Mens de prøver Jørgen Steen Jensen har fået lavet viser at der er op til 47 mg PCB i et kilo.

Ifølge Miljøgodkendelsen, måtte der max være 10 mg PCB i hvert kilo byggemateriale, da den blev givet i 2014.

I 2017 kom der nye regler, så nu må der max være 2 mg PCB per kilo.

Hos Sorø Kommune mener formanden for Teknik- og Miljøudvalget, at man har holdt aftalen.

- Vi har lavet en kontrakt, hvor vi mener, vi overholder vores del af aftalen, siger Jens Nygaard (V), formand for Teknik- og miljøudvalget i Sorø Kommune.

Og han fortsætter:

- Vi har fundet en ny løsning og hvis han (Jørgen Steen Jensen, red.) mener noget andet, må vi jo tage den derfra.

Afsted til Holland

Det er planen at den sidste del af de forurenede byggematerialer fra Frederiksberg Skole skal rives ned og sejles til Holland i løbet af forsommeren 2018.

Jørgen Steen Jensen er begyndt at støbe sit nye fundament.

- Jeg har nok 1500 tons tilbage af de 5500 tons, jeg startede med at have. Men jeg synes, det er uhørt, at kommunen ikke vælger at rense det inden det kommer i jorden, siger han.

Hvad er PCB?