Indbrudskurven knækket i Sorø

En særlig indbrudsindsats i Sorø Kommune har båret frugt og medfører et fald i indbruddene i private boliger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter i en årrække at have været plaget af indbrud ser Sorø nu ud til at opleve et fald i antallet af indbrud.

Sorø Kommune har i flere år været meget ramt af indbrud i privat beboelse. Derfor blev der i foråret 2014 søsat et projekt med en bred vifte af lokale samarbejdspartnere (blandt andet Sorø Kommune, pressen, Kriminalforsorgen, Falck, SSP, Lauritz.com, forsikringsselskaber, Post Danmark og flere).

Sammen med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi lagde de hovederne i blød og kom med ideer til en indsats, der kunne nedbringe indbrud i privat beboelse i Sorø Kommune, skriver politiet i en pressemeddelelse.

Hække klippet og lys sat op

I løbet af 2014 og 2015 blev mange af disse ideer ført ud i livet. For eksempel har der været tryghedsvandringer flere steder i kommunen, som blandt andet har betydet, at hække er klippet ned, og lys er sat op udvalgte steder. Desuden har alle kommunens 17 lokalråd været aktive i forbindelse med at få flere til at tilmelde sig Nabohjælpsordningen.

Det har virket, for antallet af tilmeldte borgere er stort set fordoblet i løbet af det seneste år.   

Der har også været husstandsomdelte foldere, tryghedskampagner i supermarkeder og sms-ordninger, så kommunens hjemmeplejere får direkte besked fra politiet om aktuelle indbrud eller med opfordring om hjælp til at holde ekstra øje i deres område.

Tid og sted kortlagt

Politiet har ydermere foretaget analyser, der har vist, hvor og hvornår indbruddene typisk foregår. På baggrund af den viden, er patruljeringen i kommunen blevet planlagt, så politiet er synligt i de mest udsatte områder og tidspunkter i forhold til indbrudstyvene. Og endelig har politiet foretaget en del præventive besøg hos kendte lokale kriminelle, hvor betjentene har fået en snak med dem og fortalt om det store fokus, der er på indbrud.

- Hele paletten af tiltag har nu vist sig at bære frugt. I begyndelsen af 2015 kunne vi se, at indbrudskurven i Sorø Kommune begyndte at knække, og udviklingen går nu i den rigtige retning, med et fald på 15 % sammenlignet med tilsvarende periode sidste år. Så nu handler det om at fastholde den positive udvikling. Det forudsætter, at der fortsat er fokus på ”Nabohjælp”, at folk sikrer deres boliger og i det hele taget er opmærksomme i deres lokalområder, og giver os besked, hvis de ser noget mistænkeligt, siger vicepolitiinspektør Allan Holm.

Han suppleres af borgmester i Sorø Kommune Gert Jørgensen (K):

- Det er meget tilfredsstillende, at vi nu ved fælles indsats har fået vendt udviklingen på indbrudsområdet. Det viser, at samarbejde og det lange seje træk er vejen frem i kampen mod kriminalitet. Men nu er det vigtigt, at de gode resultater ikke bliver en sovepude, og at vi holder fast i det, vi har opnået og fortsætter de gode tiltag mod indbrud. Der skal lyde en stor tak for den store indsats blandt borgerne i lokalområderne samt til politiet, siger Gert Jørgensen.