Forkert bolt var årsag til togulykke

Et lokaltog med passagerer blev sidste år afsporet ved Ruds Vedby Station. Nu har Havarikommissionen fundet årsagen til ulykken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et lokaltog med otte passagerer ombord kørte i februar sidste år af skinnerne ved Ruds Vedby Station.

Ingen kom til skade ved selve afsporingen, der dog resulterede i skader på både tog og skinner for flere millioner kroner. Blandt andet blev en skinne revet i stykker ved afsporingen.

Lige siden har Havarikommissionen undersøgt årsagen til ulykken på Tølløsebanen mellem Slagelse og Tølløse. Nu er kommissionens rapport omsider offentliggjort, og det var en forkert låsebolt, der var årsag til ulykken.

- Afsporingen skyldes, at det sporskifte, som toget passerede, ikke var aflåst med en korrekt monteret låsebolt ved tungespidsen, som den skal, siger Bo Haaning, chef for jernbaneenheden i Havarikommissionen, til TV ØST. 

Sådan så det ud ved Ruds Vedby Station sidste år.
Sådan så det ud ved Ruds Vedby Station sidste år.
Foto: Michael Nordborg

Havarikommissionen finder det desuden overordentligt betænkeligt, at kørslen gennem et ikke korrekt aflåst sporskifte er sket med togvejsfastlægning og signalgivning gennem mere end en måned.

Rettede op på fejlen

Selvom ingen personer kom til skade ved afsporingen, kunne det have gået grueligt galt. 

Sådan så det ud ved Ruds Vedby Station sidste år.
Sådan så det ud ved Ruds Vedby Station sidste år.
Foto: Michael Nordborg

- Man kan ikke afvise, at det kunne have gået en lille smule mere galt, hvis hastigheden var højere, men det er den jo sjældent ved en station, siger Bo Haaning. 

Ifølge Havarikommissionen udskiftede Lokaltog, der kører på strækningen, den forkert monterede låsebolt.

Du kan læse hele rapporten fra Havarikommissionen her.