Folkeskolereform - kom an!

Folkeskolereformen er et ord, som kan give mangt en skoleleder grå hår i hovedet. Måske lige med undtagelsen af Ruds Vedby Skole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når folkeskolereformen træder i kraft 1. august 2014, står den danske folkeskole overfor en kæmpe omdannelse. Der skal indføres skoleuger på op til 35 timer ugentligt for de ældste klasser, og der skal være bevægelse dagligt. Det er bare enkelte af de ting, som er blevet vedtaget.

Allerede nu kæmper skolerne for at nytænke netop deres skole. Men i Ruds Vedby er der ingen sure miner.

- Vi synes, det er pragtfuldt. Det passer som fod i hose med det, vi indførte i 2010. Der spurgte vi vores elever, hvordan de kunne tænke sig at gå i skole, og det passer med undervisningsministerens tankegang, siger en smilende Bodil Bøgebjerg, skoleleder på Ruds Vedby Skole.

På Ruds Vedby Skole møder eleverne ind om morgenen til morgensamling og en gåtur, så de er friske. Dernæst bliver der serveret morgenmad for alle. De ældste elever sammensætter selv deres skema, så de går ind til en faglærer og laver opgaver. Her kan de så spørge en faglærer til råds. Så den klassiske tavleundervisning er droppet. I hvert fag kan de maksimalt gennemføre 27 trin. Eleverne skal passere trin 16 for at bestå faget.

Hver uge har hver elev så en mentorsamtale, hvor mentorlæreren følger op på, hvor langt eleven er i hvert enkelt fag, og hvordan eleven har det. En af eleverne, som er glad for den model, er Kamilla Boesen. Hun er 16 år gammel og er skiftet til folkeskolen i Ruds Vedby fra en privatskole.

- Da jeg kom herover blev det hele meget bedre. Lærerne de hjælper meget mere og snakker med en, hvis man har det svært. De er nemmere at have en samtale med, siger Kamilla Boesen, 16 år, Ruds Vedby.

Det er netop tanken, at lærerne skal bruge deres tid på at skabe gode relationer frem for klassisk tavleundervisning på skolen i Ruds Vedby. I øjeblikket har skolen hver uge gennemsnitligt besøg af 10-12 udefrakommende, som observerer, hvordan de driver skole. I oktober var undervisningsminister Christine Antorini på besøg, og derudover bliver skolen kaldt ud til konferencer og messer.

- Så er vi sgu kommet lidt i vælten, siger en grinende Bodil Bøgebjerg, skoleleder på Ruds Vedby Skole.

Læs om folkeskolereformen trin for trin her.


Nyhedsoverblik