Fødevarestyrelsen: Det virker at holde hønsene indenfor

En ægproducent har mistet 40 procent af sine høns, fordi de skal være lukket inde. Men det virker at holde hønsene indenfor, siger Fødevarestyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På fire måneder har han mistet 40 procent af sine høns.

Ægproducenten Steen Vorsholts høns må nemlig ikke gå frit ude, som de ellers plejer at gøre på grund af risikoen for fugleinfluenza. Og så begynder de at slå hinanden ihjel, fordi de mangler proteiner.

- Det er forfærdeligt. At mine dyr lider hver eneste dag og er bange og stressede. Vi har altid haft dyrevelfærd i det højeste og lige plydselig se det hele smuldre ... Det er trist, siger Steen Vorsholt.

Det er Fødevarestyrelsen, der bestemmer, at hønsene ikke må gå ude længere. Og det er da ikke, fordi de ikke føler med dyrene, fastslår de. 

- Det er meget frustrerende. Men fugleinfluenza er heller ikke noget, man skal spøge med for fuglene. Og vi ved, at det virker at holde dem indendørs. Det minimerer risikoen meget for at blive smittet fra de vilde fugle, siger Sten Mortensen, der er veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsen, til TV ØST.

quote Det er meget frustrerende. Men fugleinfluenza er heller ikke noget, man skal spøge med for fuglene

Sten Mortensen, veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsen

Undtagelser for ænder og gæs

På Fødevarestyrelsens hjemmeside oplyser de, at forholdsreglerne gælder, indtil Fødevarestyrelsen meddeler andet. Det er samtidig ikke muligt at sige, hvornår situationen ændrer sig.

Det afhænger nemlig af sygdomsbilledet i vilde fugle herhjemme og situationen i nabolandene. Men der er dog nogle fugle, der ikke behøver at være lukket inde.  

- Der er nogle undtagelser for ænder og gæs, fordi der er endnu flere dyrevelfærdsmæssige problemer med at holde dem inden for. Så derfor har de haft nogle undtagelser fra starten.