¨

Flere kommuner forbyder rygning i arbejdstiden

Foto: TV ØST

Flere lokale kommuner går til kamp mod rygning i arbejdstiden. Og medarbejderne er med til at presse på for et forbud.

Smøg-pauser i arbejdstiden er et truet privilegium for de 450.000 offentligt ansatte i kommunerne.

Mindst fire danske kommuner har allerede indført totalt rygeforbud på alle eller nogle af kommunens arbejdspladser - og ti andre arbejder på sagen.

Det viser en omfattende undersøgelse, som Avisen.dk har foretaget blandt personalecheferne i de danske kommuner.

- Vi er Fyns sundeste kommune, så det er fuldstændig oplagt, at vi skal være HELT røgfri. Vi tror på, at det er den ekstra motivation, som de 22-23 procent af vores 3.600 medarbejdere, der ryger, har brug for, lyder det fra kommunaldirektør Henning Qvick i Assens til Avisen.dk.

Udviklingen begejstrer Kræftens Bekæmpelse, som forventer, at flere kommuner følger trop, når de første har banet vejen.

- Rygeforbud i arbejdstiden er meget politisk følsomt, og der har længe hersket en afventede holdning i kommunerne. Men det her er startskuddet til en proces, der vil tage fart over de næste par år, siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse til Avisen.dk.

Ud af de 98 kommuner har over to tredjedele medvirket i undersøgelsen - deriblandt de fem største. Samlet set viser undersøgelsen, at knap hver femte af de adspurgte kommuner enten har bedt medarbejdere lade piben blive hjemme - eller overvejer at gøre det.

Kun Odense Kommune har indtil videre taget skridtet fuldt ud og og bandlyst smøger i arbejdstiden på samtlige kommunale arbejdspladser. Men mindst fem andre kommuner går aktuelt i samme tanker. Det drejer sig om Assens, Kerteminde, Faaborg-Midtfyn, Holbæk - og i Sorø Kommune, hvor vicekommunaldirektør Søren Ole Sørensen sidder.

Se på rygekortet om din kommune snart bliver røgfri

- Det vil helt sikkert blive en hård kold tyrker for nogle medarbejdere, men vi håber på sundere medarbejdere, færre sygedage og at vores ansatte bliver bedre rollemodeller, fortæller han til Avisen.dk.

I Sorø er det medarbejdernes eget hovedudvalg, der sammen med kommunens direktion har foreslået at skodde smøger i arbejdstiden.

Ifølge Kommunernes Landsforening er mange kommuner klar til at tage skridtet videre, selv om loven ikke kræver det.

- Kommunerne skæver meget til hinanden i det her spørgsmål, fordi det er præget af meget stærke holdninger. Det tager nok noget tid, før alle kommuner når til totalt rygeforbud, men det er uden tvivl den vej, det går, siger Preben Meier Pedersen, der er chefkonsulent med speciale i arbejdsmiljø.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App