Fisk skaber glæde hos demente

I Lynge Plejeboliger har et akvarium vist sig at have positiv effekt på demente. Roen sænker sig over beboerne, når der kigges på fisk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Verner Jensens øjne lyser op, når han sidder foran det store akvarium i Lynge Plejeboligers opholdstue.

Han lider af demens, har svært ved at huske og formulere sig, men efter Lynge plejeboliger har fået et akvarium, er der sket en forandring.

- Jeg synes, han er blevet roligere. Han er blevet rigtig glad for de fisk. Det første, han gør, er at komme hen og se til fiskene. Han snakker meget om dem, fortæller Birgitte Holm, der arbejder som social og sundhedsassistent hos Lynge Plejeboliger.

Fiskene er blevet et lyspunkt i hverdagen for den 75 årige soraner. En hverdag langt fra den han havde engang som vognmand med kone i eget hjem.

Konen har han stadig, men hjemmet har de sidste to et halvt år været Lynge Plejeboliger på grund af fremskreden demens. En sygdom som også rammer de pårørende hårdt.

- Det er meget svært i hvert fald. Man er jo ene om det hele og så skal være her alligvel, fortæller Else Jensen, hustru til Verner Jensen.

Derfor er Else Jensen ekstra glad for de små ting i hverdagen, som er med til at skabe glæde hos hendes mand.

- Det giver jo en lettelse hos mig, så sidder han jo ikke bare og kigger på ingenting. Nu har han noget at kigge på og følge.

Verner Jensen er langt fra den eneste af de 18 beboere, der har glæde af fiskene. 

- Det giver ro og tryghed. De nyder virkelig at sidde og kigge på de der fisk, fortæller Birgitte Holm, social og sundhedsassistent, Lynge Plejeboliger.

Ro og tryghed er vigtig, når man som Verner Jensen og de øvrige beboere lider af demens, for fustrationen over ens ændrede tilstand kan være stor.

- Man er urolig. Man kender ikke sig selv, Man ved dårligt, hvem man er , fortsætter Birgitte Holm.

Det er dog langt fra sikkert, at Verner Jensen og de øvrige beboere fortsat kan nyde fiskene.

Akvariet er kun til låns. Det vil koste 1.200 kroner om måneden, hvis fiskene permanent skal flytte ind hos Lynge Plejeboliger.

- Det har vi ikke rigtig råd til, så vi håbede, at der var nogle sponsorer, der måske ville hjælpe os lidt, for det er en rigtig god ting. Vi kan ikke undvære det mere, slutter Birgitte Holm.