Fagforening vil melde familie til krænket dement kvinde til politiet

Fagforeningen FOA går ind i sagen om krænkelser af en dement borger på Plejecentret Blomstergården i Dianalund. De vil nu melde hendes familie til politiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

”Nu vil jeg fandme ikke håbe, hun har skidt!”

”Skal du snart ha’ et klap i røven?”

”Skal jeg også sætte kløerne i dig?”

Sådan lyder direkte citater fra plejepersonalet, der skulle skifte den 84-årige demente Inger Lise Andersens ble på plejecenteret Blomstergården i Dianalund.

Derfor bringer vi skjulte optagelser

TV ØST har viderebragt lydoptagelser fra familiens optagelser i Inger Lise Andersens lejlighed.

Det har vi gjort, da vi har vurderet det som absolut nødvendigt for at kunne dokumentere kritisable forhold på Blomstergården. Lydoptagelserne på Blomstergården er foretaget uden personalets vidende, og vi har derfor sløret stemmerne, så den enkelte medarbejder ikke kan genkendes.

Vi har valgt at bringe optagelserne, da det ikke via traditionelt journalistisk arbejde har været muligt at dokumentere forholdene på plejehjemmet, da ledelsen og personalet på Blomstergården ikke vil tale om den kritisable behandling af Inger lise Andersen.

TV ØST har kun vist billeder fra lejligheden, når der ikke har optrådt personale på billeder.
Både billede- og lydoptagelser bringes med familiens vidende og tilladelse.

Efter gentagne nødråb og klager valgte den 84-åriges familie at gribe til lydoptagelser for at dokumentere verbale overgreb på den demente kvinde – og samtidig dokumentere, hvor ofte der overhovedet blev talt til hende.

Lydoptagelserne med de krænkende bemærkninger har indtil nu ført til, at to ansatte har måttet forlade plejecenteret, og at kommunen har måttet stramme op på deres uddannelsesforløb af de ansatte, der arbejder med demente patienter.

Vil overraskende familie

Nu går FOA også ind i sagen – overraskende nok til støtte for de ansatte, der talte krænkende til kvinden.

- Der er formentlig allerede foretaget politianmeldelse af familien for ulovlige optagelser af ansatte. Er det ikke tilfælde, så vil FOA foretage politianmeldelse for overtrædelse af straffelovens bestemmelser, skriver FOAs formand Dennis Kristensen på Facebook.

Selvom fagforeningsformanden anerkender, at der er tale om ”uacceptabel” kommunikation de ansatte imellem og fra de ansatte til borgeren, så ser han alligevel de ansatte som den krænkede part i historien.

- De ansatte i velfærd og service skal ikke være jaget vildt, hvor brugere og pårørende frit kan overvåge hvert et skridt, skriver Dennis Kristensen.

Optaget i privat hjem

Optagelserne er foretaget i den 84-åriges private hjem. Men FOA-formanden vurderer, at de ikke måtte optages der, da kvindes hjem regelmæssigt er arbejdsplads for andre. Han mener ikke, at det kan undgås, at der tales krænkende til ældre.

- De ansatte – herunder FOAs medlemmer – skal naturligvis handle fagligt korrekt og anstændigt i alle situationer, og i så stor en organisation som den danske ældrepleje, vil der naturligvis i både offentligt og privat drevet ældrepleje opstå situationer med usaglig eller uanstændig optræden, som kan føre til afskedigelser, siger han. Han understreger dog, at det ikke må føre til, at der indledes overvågning af dem.


Nyhedsoverblik