¨

Elever på Ankerhus: Vi forstår det, men det er træls

06:55

I dag blev sløret løftet for fremtidens uddannelser i Region Sjælland. Det er University College Sjælland, der nu ændrer i deres uddannelser. Det betyder. at de i Sorø må byen sige farvel til et uddannelses-sted, der har ligget i byen i over 100 år:

Der blev debatteret for og imod blandt eleverne på Ankerhus i Sorø i dag. Deres undervisning skal fremover flyttes til Slagelse.

I kantinen på University College Sjællands afdeling på Ankerhus i Sorø faldt snakken i dag naturligt nok på den nyhed, eleverne fik i formiddag.

Det er mega nederen, at skolen skal flytte fra det her sted. Det synes jeg er mega træls.

- Det er mega nederen, at skolen skal flytte fra det her sted. Det synes jeg er mega træls, siger Troels Mølgaard Christiansen.

Han er rigtig glad for området og de historiske lokaler, hvor undervisningen foregår i dag. Men omvendt kan han godt forstå ledelsens argumenter for at flytte undervisningen ind til Slagelse. De vil nemlig give eleverne mulighed for at nyde godt af tværfagligheden på et stort campus. Og give nemmer adgang med offentlig transport.

- Jeg kan godt se det positive i det. Men modsat set så vil det aldrig blive det samme, og hvis man går på uddannelsen nu og vil skulle være en af dem, som bliver forflyttet, selvom det er om en del år, så er det negativt, fordi du vil føle, at du mister de rammer, du har.

- I Slagelse er der jo bare mange flere muligheder for transport, siger en anden, argumenterer hans kammerat.

- Størstedelen af dem, der går her, de bor langt væk fra Sorø, det er de færreste der bor her. Så transporttid, det er jo altafgørende for skolen her, siger Nikolaj Schmitto, der sidder ved samme bord.

Bygningerne skal sælges

I dag huser Ankerhus godt 700 studerende, der læser Ernæring og Sundhed. Men som en del af en ny stor organisationsplan fra University College Sjælland skal bygningerne sælges. I stedet bliver uddannelsen flyttet til et nybygget campus i Slagelse, der ligesom i dag også vil uddanne sygeplejersker og pædagoger. Og fremover også socialrådgivere.

Sygeplejerske- og bioanalytikeruddannelserne i Næstved flyttes til en ny campus i Køge. Til gengæld kan de se frem til at få en helt ny campus tæt på Næstved station. Her vil man forsat kunne uddanne sig til blandt andet fysioterapeut og ergoterapeut. Campus i Vordingborg og Nykøbing Falster forbliver som de er.

Alt I alt en stor udvikling af UC Sjælland med hele tre nye Campus. Men hvor det historiske Ankerhus altså ikke længere skal være uddannelsesinstitution.

- Der har været uddannelse her i over 100 år med ernæring og sundhed som omdrejningspunkt så vi er jo sådan en del af den store tradition Men samtidig så er der jo også mange muligheder i Slagelse, siger Asta Nissen, der er underviser på Ankerhus.

Historisk husholdningsskole

I mere end 100 år har bygningerne dannet ramme om uddannelser i ernæring. Historien om Ankerhus startede helt tilbage i 1902, hvor stifteren af Danmarks første husholdningsskole, Magdalene Lauridsen købte grunden og oprettede bygningen, der blev til Ankerhus Husholdningsseminarium. Nu er det altså snart slut.

Planen kommer efter et krav fra regeringen om, at UC Sjælland skal spare - og ledelsen har valgt at satse på at udvide i stedet for at skære ned.

- Så vi vil altså hellere prøve at udvikle os. Og kan vi få flere sturende. Kan vi være flere steder. Så tror vi på, at vi kan imødekomme det besparelseskrav, der ligger ved at få en større indtjening, siger Hans Stige, der er bestyrelsesformand i University College Sjælland.

- Det har jo virkelig historie det her. Og derfor gør det jo da bestemt ondt, men vi er også nødt til at følge udviklingen, fortsætter han.

Omstruktureringerne træder endeligt i kraft om 4-6 år. 

 

Ankerhus: Optagelser fra 1930'erne

Mange kvinder har i årenes løb stået lært god husholdning på Ankerhus. I videoen her fra 1930'erne kan du se, hvordan undervisningen gik for sig for år tilbage. 

01:00 Luk video

 

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App