¨

Elever måtte holde dødtræt buschauffør vågen

Foto: TV ØST

Forældre til unge fra Kalundborg, Næstved, Vordingborg og Sorø udtrykker kritik af sikkerheden i de busser, der skal bringe deres børn hjem fra vinterferie.

Selskabet Rejsemægleren har i vinterferien solgt billige rejser til unge gymnasieelever her fra regionen. Flere tusinde er hoppet på busser, som Rejsemægleren har arrangeret. Turen er gået til Prag. En tur der ifølge eleverne har taget 14 timer. Det strider dog mod chaufførenes normale kørehviletidsbestemmelser. Og det har eleverne mærket.

- I starten kørte han fint nok. Der var han jo også udhvilet. Men næste morgen slingrede han så meget, at dem foran i bussen ikke turde lægge sig til at sove. Han så meget træt ud, siger Victoria Paulsen fra Sorø Akademi, som er en af de unge gymnasieelever, der er med på turen.

Bekymrede forældre
Hjemme i Sorø sidder en af de bekymrede forældre. Susanne Paulsen er rystet over, at hendes datter er på ferie med netop det selskab, som kørte galt med 48 elever i fredags. Men endnu værre er det, at hendes datter også har oplevet en træt chauffør.

- Jeg synes det er helt grotesk, at det er de unge, der er ansvarlige for at chaufføren holder sig vågen, siger Susanne Paulsen.

Selvom det er en billigrejse de unge har bestilt, synes Susanne Paulsen ikke, at selskabet kan tillade sig at gå på kompromis med sikkerheden.

- Det her handler om sikkerhed. Det er lov og det er regler, og de skal overholdes uanset, hvor billigt du sælger din rejse. Ja så kunne det være, at man sparede på håndklæder eller morgenmad på hotellet. Men sikkerhed, det skal man altså ikke spare på, siger Susanne Paulsen.

Direktør: Vi overholder reglerne
En chauffør må køre 10 timer i træk, med to gange tre kvarters pause indlagt. Derefter skal han hvile i ni timer. På Rejsemæglerens hjemmeside fremgår det, at turen er tolv timer lang. Ifølge de unges udsagn tog turen 14 timer.

- Vi er af den opfattelse, at chaufføren må være i bussen 14 timer og må køre i de ti timer. Vi mener altså ikke, der er overtrådt nogle kørehviletidsbestemmelser, ud fra de sager vi indtil nu er oplyst om, siger administrerende direktør, Kristan Aksel Nielsen, fra Rejsemægleren.

Han beroliger også de forældre, der måtte bekymrer sig om deres børns hjemrejse i morgen.

Tyske busser og chauffører
Busselskaberne og chaufførerne, som selskabet har hyret til at transportere de ferieglade unge til Prag, er fra Tyskland. På Rejsemæglerens hjemmeside lover de, at gæsterne er garanteret en dansk chauffør. Det er ikke tilfældet for alle de unge.

-          Vi havde ikke mulighed for at nå at samle nok danske busser og chauffører til opgaven, siger Kristian Aksel Nielsen.

 

06:02 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App