Ekstrem fed mad er medicin mod epilepsi

Olie i en sonde er opskriften på en succesfuld behandling mod svær epilepsi. Det er hospitalet Filadelfia i Dianalund, der laver behandlingen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Victoria Seoane er fem og år bor med sin familie i Holbæk. Indtil for to år siden blev hun ramt at lange og voldsomme epileptiske anfald flere gange dagligt. Men siden hun er begyndt at spise nøje afmålte ekstremt fedtholdige måltider fire gange dagligt, er hendes anfald reduceret til et par om måneden.


- Diæten har betydet, at hun ikke er blevet hjerneskadet, og hun har udviklet sig så godt som jævnaldrende, Helle Lykke Seoane, der er mor til den lille epileptiker.


For tiden lever Victoria Seoane praktisk talt af en menu bestående af præcist 30 gram pølse, nøjagtigt 25 gram fedt sprøjtet ind i maven med en sonde og lidt æble. Det måltid gentages så fire gange dagligt.


Mad bliver medicinDet er Epilepsihospitalet Filadelfia, der ligger i Dianalund, som står for behandlingen af den fem-årige pige fra Holbæk. 


Ideen bag diæt-behandlingen er, at op til 90 procent af kosten består af fedt. Når hjernen forbrænder fedt i stedet for kulhydrater reduceres epilepsianfaldene markant.


- Diæten laver maden om til medicin, og det, at man gør det på en sådan måde, får hjernecellerne til at slappe lidt mere af, så de ikke er så hidsige og ikke laver lige så mange anfald, fortæller Birgit Jepsen, overlæge i børnesygdomme på Filadelfia.


Førende i landetEpilepsihospitalet er førende på området her i landet. Flere familier kommer hele vejen fra Jylland for at få hospitalets specialiserede behandling.


Behandlingen er ikke en, man selv kan strikke sammen derhjemme. Det understreger overlæge Birgit Jepsen. Det er vigtigt, at man bliver overvåget nøje af professionelle, og det er centralt, at patienterne spiser nøjagtigt den mængde lægerne og diætisten på Filadelfia har beregnet.


Lys fremtid- Vendingen for Victoria var at komme herned, siger hendes mor.


Victoria Seoane startede sin behandling for to år siden på Filadelfia, men inden skulle familien igennem tre-fire hospitaler inklusiv Rigshospitalet.


Det, at hun har fået en effektiv behandling, giver hende en lysere fremtid, hvor hun har mulighed for at måle sig med sine jævnaldrende. Hun går i en helt normal børnehave i dag.


- Hun ser, selvom det ikke lyder pænt, almindelige børn. Det er dem, hun forholder sig til og lærer fra. Så hun har fået mulighed for at udvikle sig som alle andre, Birgit Jepsen.


Og det er Victoria Seoanes mor også meget glad for. For hende er det det hele værd, at hun går hjemme på fuldtid for støtte sin lille guldklump 100 procent.