Efter besparelser: Sorø Fri Fagskole bliver efterskole

De frie fagskoler skal igennem voldsomme besparelser, hvilket gør overlevelse svær. Sorø Fri Fagskole tager nu konsekvensen og bliver efterskole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan være lidt af en udfordring at sy et korset helt fra bunden, men på designlinjen på Sorø Fri Fagskole er det lige netop, hvad du kan blandt andet kan lære.

Her får eleverne nemlig indblik i en designers håndværk. 

- Du kan lære, hvordan du syr ind i taljen, og hvordan du tager mål. Og hvordan du kan designe, fortæller Frederikke Bay Haldrup, der er elev på designlinjen.

For hende er det en stor fordel at have sit produkt i hånden og lære ved at udføre.

- Du lærer meget mere, når du selv har det i hånden. Du husker også tingene meget bedre, siger hun.

Voldsomme besparelser

Dén læringsstrategi har politikerne på Christiansborg også troet på. I december 2014 besluttede et enigt Folketing nemlig at lave landets husholdningsskoler om til frie fagskoler - en kostskoleform, der nu skulle være særligt målrettet erhvervslivet med flere værkstedstimer på skemaet.

Men der kom hurtigt skår i glæden. Den nye regering valgte nemlig i 2015 at bespare de nyoprettede frie fagskoler med 10 millioner kroner - en besparelse, der svarer til 20 procent af skolernes drifttaxameter.

Det gør det svært for Sorø Fri Fagskole at få det hele til at løbe rundt, fortæller Grethe Hovertoft, der er forstander på skolen.

- Enhver ved jo, at vi ikke kan klare 20 procent i besparelser. Ikke en lille skoleform som vores. Det kan vi ikke overleve, siger hun.

Dansk Folkeparti er imod

Men regeringen vil spare endnu mere. Venstre foreslår nemlig nu at bespare de frie fagskoler med yderligere 2 procent i 2017 – besparelser, der dog møder kritik fra Dansk Folkeparti.

- Vi er nødt til at se på, om finansieringen kan strikkes sammen på en anden måde, som mere matcher det tilbud og den opgave, de skal løse, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelses- og forskningsordfører i DF.

- Vi vil arbejde for, at finde en løsning på en ordentlig finansiering til de frie fagskoler.

Bliver efterskole

Som landet ligger nu kan Sorø Fri Fagskole ikke få det til at løbe rundt. Forstanderen har derfor taget konsekvensen og ansøgt om at blive omlagt til en efterskole i stedet. Det vil til gengæld betyde nogle andre slags elever. 

- Det vil ikke blive den samme elevgruppe, vi får ind på efterskoledelen. For de kommer jo ikke for at gå i 10. klasse. De kommer jo for at gå på den parat-til-erhverv linje, vi har, siger Grethe Hovertoft.

Er blomstret op

Og det ærgrer også Frederikke Bay Haldrup, at skolen skal laves om til en efterskole.

- Det synes jeg er forfærdeligt. Jeg er jo blomstret rigtig meget op her og er blevet meget glad for den måde, man arbejder med tingene på, siger hun.   

Hun har derfor en stor opfordring til regeringen:

- Jeg synes, de lige skulle tænke sig ordentligt om en ekstra gang. For det er noget værre rod, de er ved at lave. Mere end det er i forvejen i hvert fald, slutter fagskoleeleve.