Efter 16-årig døde af MDMA: Forældre vil nu have et ungdomshus til byen

I Dianalund vil forældre give de unge et ungdomshus. Håbet er, at det kan holde dem væk fra stofferne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skal være sejt, at sige nej tak til stoffer.

Sådan lyder budskabet fra forældre og frivillige, der i weekenden gik sammen i initiativgruppen Nej Tak for at stoppe de unges mulige problemer med stoffer i Dianalund.

Initiativgruppen er opstået, som en reaktion på historien om den 16-årige Marcus Christensen fra Dianalund. I weekenden døde han, efter at have indtaget stoffet MDMA.  

quote Nu bliver det koldt, så de søger ind i lejligheder måske, hvor misbruget også kan foregå

Katja Kondas, forælder

- Vi kan gøre det bedre og skal gøre det bedre, for der er ikke flere af vores unge, der skal dø af det her (stoffer, red.), siger Katja Kondas, der er initiativtager til gruppen Nej Tak.

Vil give de unge et kulturhus

Initiativgruppen har nu planer om at skabe et nyt ungdomshus i byen, hvor unge fra Dianalund og omegn kan mødes.

Katja Kondas har selv en datter på 15 år, som færdes i lokalområdet. Og ifølge Katja Kondas har de unge ikke mange steder at gå hen.

- Lige nu sidder de unge i solcentre og på skaterbaner. Nu bliver det koldt, så de søger ind i lejligheder måske, hvor misbruget også kan foregå. Og dem der gerne vil have et sted at være, har måske ikke mulighed for at gå andre steder hen, siger hun.

Møde i Dianalund MDMA
Læs også
Initiativtager i Dianalund: - Vi kan ikke jage stofferne væk med fakler og høtyve
Møde i Dianalund MDMA
Læs også
Initiativtager i Dianalund: - Vi kan ikke jage stofferne væk med fakler og høtyve

Derfor arbejder gruppen af forældre og lokale på at søge fonde for at få midler til at oprette et kulturhus til de unge.

- Vi tænker, der mangler et kulturhus til de unge. Et sted, hvor vi kan lave events og vidensdeling, og noget der er fedt, sjovt og sejt. Det skal være et sted, man har lyst til at være og hænge ud, siger Katja Kondas.

Lise Høgh er selv en aktiv forælder i gruppen, der har en søn på 14 år og bor i Slagelse. Og hun bakker op om idéen.

- Vi tænker, at det kunne være godt for de unge at have et sted at være, og hvor de unge får et ejerskab for deres egen fritid, og at de kan være med til at skabe. Dermed udnytte de unges eget engagement, siger hun.

Har startet facebookgruppe

Initiativgruppen har nu lavet en Facebookgruppe, der hedder ”Støtte gruppe – DET ER SEJT AT SIGE NEJ”. Desuden er de ved at få lavet bannere, logo og en masse materiale.

Gruppen af forældre, bedsteforældre og unge samarbejder med politiet og lokale SSP-medarbejdere. Desuden fortæller Lise Høgh, at flere virksomheder har kontaktet dem, der gerne vil være med til at dele gruppens budskab.

- Det handler om at få samlet så meget materiale og så mange gode idéer og få så mange virksomheder, midler ja arme og ben med til at hjælpe os nu fremadrettet, siger Lise Høgh.

I det næste stykke tid vil gruppen også tage kontakt til de unge for at skabe en ungdomsgruppe. De vil høre dem om, hvad de har brug for i et ungdomshus, og om hvorfor nogle unge overhovedet tager stoffer.

- Er det fordi de bliver mere pressede i hverdagen, fordi vi alle sammen skal være ens, vi skal alle sammen være ’hightech’, vi skal alle have det godt, tjene mange penge og være sej i skolen. Er det et pres, vi som samfund lægger på vores unge. Det vil vi gerne snakke med dem om, siger Lise Høgh. 

Gruppen har også planer om at lave en snapchat-konto og konto på Instagram. Ønsket er nemlig, at de unge altid skal kunne komme i kontakt med en af de voksne fra initiativgruppen.

Vil bryde tabu om stofmisbrug

Katja Kondas er selv uddannet sygeplejerske. Hun har tidligere arbejdet i psykiatrien og med at udvikle gode behandlingsforløb for patienter med stofmisbrug.

Hun håber, at gruppens arbejde med at forebygge problemer med stoffer i lokalområdet kan være med til at bryde tabuet om stofmisbrug.

- Jeg kunne godt tænke mig at bryde nogle af de tabuer, om hvem det her kan ramme. Jeg kunne godt tænke mig, at vi blev bedre til at kommunikere med hinanden, når tingene sker, siger Katja Kondas.

Læs også
16-årig mistede livet til MDMA:
Over 500 deltog i fakkeltog for at mindes
Læs også
16-årig mistede livet til MDMA:
Over 500 deltog i fakkeltog for at mindes

Hun mener, at løsningen ligger i at give lokalområdets unge og voksne mere oplysning om stoffer og deres virkning.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi i byen får et større vidensniveau på området. Der tænker jeg, at i qua af min erfaring og de ting jeg har arbejdet med altså skal det her vidensniveau skal længere op. Både om hvordan stoffer virker, og hvad man kigger efter, men også hvad de bagvedliggende årsager er til at unge tager stoffer.

Planen er, at ungdomshuset skal blive et mødested for de unge, hvor de samtidig kan føle sig trygge og dele deres eventuelle problemer med de voksne fra intiativgruppen.

Det forklarer Lise Høgh, der selv har oplevet at miste en bror til stoffer for 20 år siden.

- Det er svært at indrømme, at man har et problem med stoffer, men i og med at vi (de voksne, red.) er der og gerne vil lytte på dem. Vi er ikke fordomsfulde eller har indberetningspligt. Kom til os og få lettet dit hjerte, og snak med os om, hvad det gør ved dig, når du tager de her stoffer, siger Lise Høgh.

Håber at kunne inspirere andre

Nyheden om den 16-årige Marcus Christensens død har berørt Katja Kondas meget.

Hun håber nu, at gruppens fokus på at gøre det sejt at sige nej til stoffer, vil få andre forældre til at tage fat i deres unge.

- Jeg håber vi som forgangsby kan skabe inspiration til andre. Men jeg ved det her ikke kun er lokalt i Dianalund og omegn. Jeg tænker hele regionen er berørt af det her. Der er jo også en dreng i Haslev, der har mistet livet (pga. MDMA, red). Så jo mere, jo bedre, siger hun. 

Ifølge Katja Kondas er ambitionerne i initiativgruppen Nej Tak store. De vil sprede deres budskab og få engageret grupper med forældre og unge i hele landet. 

- Jeg kunne godt tænke mig, at det blev en bevægelse, for vi er nødt til at kigge på det her. Stofferne er her for at blive. De forsvinder jo ikke. Og der sker et skifte i generationer, for det bliver anderledes, end da vi var unge. Stofferne bliver lettere tilgængelige og mere komplicerede som designerdrugs. Og der skal vi være bedre forberedte og vide noget mere, siger hun.


Nyhedsoverblik