Budget stemt igennem – ny omfartsvej på vej til jublende borgere

Budgettet for 2019 er stemt igennem i Sorø. Borgere er glade for udsigten til en ny omfartsvej – mens andre kritiserer besparelser på børneområdet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var en gruppe glade borgere fra Tersløse, der onsdag aften var mødt op foran Sorø Borgerskole før byrådsmødet.

På mødet skulle politikerne nemlig endeligt vedtage det kommende budget for 2019, og på budgettet er der blevet plads til at sætte arbejdet med en ny omfartsvej ved Tersløse i gang med det samme.

- Jeg er rigtig glad, fordi jeg har boet i Tersløse i 16 år. I starten fungerede tingene fint, og vi havde et par tusind biler gennem byen i døgnet. Men som årene er gået, er antallet af biler steget og dermed også alle trafikuheldene, siger Lil Svanhof fra Tersløse.

- Der, hvor jeg bor, i det allerskarpeste sving har jeg indtil 2014 været oppe at assistere ved over 35 uheld.

quote Der, hvor jeg bor, i det allerskarpeste sving har jeg indtil 2014 været oppe at assistere ved over 35 uheld

Lil Svanhof, Tersløse

Hul i kassen blev lukket

Der kører godt 7.000 biler og lastbiler gennem Tersløse om dagen. Den kommende omfartsvej skal gå øst om byen, og det vil kunne flytte omkring 60 procent af trafikken.

Og borgerne var ekstra lettede i dag, fordi den længe ventede omfartsvej for nylig blev varslet udskudt i to år. Sorø Kommune havde nemlig et hul i kassen på 40 millioner kroner. Men så fik kommunen tilsagn om at kunne låne 30 millioner kroner af staten, og samtidig fik de 11,2 millioner kroner over to år fra udligningsreformen.

- Vi startede med et hul på 40 millioner kroner, og det er hermed væk, siger borgmester Gert Jørgensen (K).

Artiklen fortsætter under billederne...

 
  Foto: Jesper Truelsen - TV ØST
Borgerne havde også et budskab om at holde øje med politikerne - de vil følge planerne om en omfartsvej helt til dørs.
Borgerne havde også et budskab om at holde øje med politikerne - de vil følge planerne om en omfartsvej helt til dørs. Foto: Jesper Truelsen - TV ØST

Borgernes kamp virkede

I Tersløse har de kæmpet for en omfartsvej i mange år gennem breve til politikere og forvaltning og gennem læserbreve.

- Jeg tror ikke, det nogensinde var kommet igennem, hvis ikke vi havde gjort noget. Men det har ikke været en kamp mellem os og kommunen. Det har været en dialog og nogle gange en skarp dialog, men alle har kunnet komme med argumenter. Det er jeg rigtig, rigtig glad, siger Lil Svanhof.

quote Jeg er glad for, at de kom her og var glade for, at det lå i kortene, at vi ville ændre beslutningen om besparelser

Gert Jørgensen (K), borgmester

Borgernes engagement er bestemt heller ikke gået henover hovedet på borgmesteren.

- Det betyder altid noget. Som politikere lytter vi jo til borgerne. Jeg er glad for, at de kom her og var glade for, at det lå i kortene, at vi ville ændre beslutningen om besparelser. Det glæder mig rigtig meget, siger han.

Utilfredse forældre

Men ikke alle borgere var mødt op for juble. En stor gruppe forældre til børn i kommunen er nemlig kritiske overfor kommunens planer om at indføre tidlig start i SFO for de store børnehavebørn i 2020. Samtidig mangler de også svar på, om den kommunale dagpleje skal spares væk.

Forældrene stod før mødet og demonstrerede med flere skilte med deres budskab på.

- Jeg er utilfreds. Jeg synes, der bliver stillet nogle rigtig interessante spørgsmål derinde i dag. For eksempel med hensyn til dagplejen, og om der er en plan om at nedlægge den. Det blev der ikke svaret på, siger Kristina Forshaw, der er mor til et barn i vuggestue og et i børnehave.

Kristina Forshaw deler ikke borgmester Gert Jørgensens (K) glæde over det nye budget.
Kristina Forshaw deler ikke borgmester Gert Jørgensens (K) glæde over det nye budget. Foto: Jesper Truelsen - TV ØST

Da det så ud til, at kommunen skulle spare 40 millioner, lagde politikerne op til flere besparelser på børne- og undervisningsområdet. Blandt andet ville de sætte gang i den tidlige SFO-start fra og med april næste år. Nu er de planer altså udskudt til 2020, men forældrene vil have dem helt af bordet.

- Børnene skal jo ikke begynde tidligt i SFO, når det beviseligt er en dårlig start på dit skoleliv. Det handler om at beskytte børnene og sikre, at de får den bedst mulige start på livet. Det leder det her ikke ind til. Det er kun en god idé, hvis normeringerne er i orden, og det er de ikke her, siger Kristina Forshaw.

Artiklen fortsætter under billederne...

 
  Foto: Jesper Truelsen - TV ØST
Der var mødt flere forældre op for at demonstrere over budgettet.
Der var mødt flere forældre op for at demonstrere over budgettet. Foto: Jesper Truelsen - TV ØST

- Det skal bare ikke ske

Og derfor kæmper forældrene videre.

- Vi satser på, at det her skal tages helt ud. Det skal bare ikke ske. Vi skal ikke have den tidlige SFO-start, hvis ikke normeringen kommer med. Vi er imod tidlig SFO-start, nedlæggelse af dagplejen, hvis det er planen, og der skal ikke spares på børne- og ungeområdet. Og skolerne skal også have nogle flere penge ind, siger Kristina Forshaw.

Borgmester Gert Jørgensen står fast på ideen om tidlig SFO-start, men er villig til at komme borgerne i møde.

- Jeg kan godt forstå, de er utilfredse. Vi har gode erfaringer fra Ringsted og Næstved, der siger, at det ikke er noget problem. Men jeg forstår godt, at der kan være nogle børn, der ikke er klar. Nu har vi et år til at gennemføre det her og 18 måneder til at lave en fornuftig brobygning. Ellers må vi kigge på den på næste budget.

Der var 15 i byrådet, der stemte for det nye budget. 10 stemte imod.