Brandmænd assisterer akuttjeneste

Fem steder i vores region har Region Sjælland ansat brandmænd til at hjælpe med at redde liv. Nødbehandlerne når nemlig hurtigere frem end ambulancen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I nødbehandlerbilen er alt, hvad deltidsbrandmand Søren Hasling skal bruge.

- Jeg har en hjertestarter med, hvis jeg kører til stop. Jeg kan måle blodtryk, og jeg kan give noget ilt. Og hvis folk har en allergisk reaktion, så har jeg nogle epi-penne med, jeg kan give og forbinde diverse sår, siger han til TV ØST.

Til daglig arbejder han som Falckredder, men i fritiden arbejder han som deltidsbrandmand hos Sorø Brandvæsen, og i de sidste otte måneder har han været tilknyttet Region Sjælland som nødbehandler.

- Jeg kan være med til at skabe en tryghed, fordi vi har den korte responstid, som vi har i forhold til en ambulance, så kan vi være med til at skabe trygheden derude, siger han.

Hurtigere at få akut hjælp

quote Jeg kan være med til at skabe en tryghed

Søren Hasling, nødbehandler

Det er blevet hurtigere at få akut hjælp i Region Sjælland. Det viser en ny årsrapport om den præhospitale indsats - altså når folk bliver akut syge og skal derfor skal hentes af ambulance.

Rapporten viser blandt andet, at der i 2016 var syv procent flere akutte ambulancekørsler end året før. Samtidig viser tallene, at ambulancerne kommer hurtigere frem.

Den gennemsnitlige responstid fra, at en ambulance bliver rekviveret i en livstruende situation og indtil den ankommer er 8 minutter og 18 sekunder. 

En forbedring på 11 sekunder siden 2015.

Nødbehandlere er hurtigere end ambulancen

Ideen med nødbehandlere begyndte i 2012, fordi Region Sjælland ville være hurtigere med livreddende behandling. Derfor begyndte de et samarbejde med en række brandstationer i regionen, som stiller en af deres brandmænd til rådighed.

I dag tager det gennemsnitligt 6 minutter og 14 sekunder for en nødbehandler at nå frem, hvor de kan gå i gang med at starte livreddende behandling. For ambulancen tager det i gennemsnit 8 minutter og 18 sekunder. Nødbehandlerne når altså i gennemsnit 2 minutter og seks sekunder hurtigere frem, og tiden er afgørende for behandlingen.

- Altså jo hurtigere behandlingen starter, desto bedre er det. Og der har nødbehandlerne absolut en god funktion, hvor de ofte er de første, der kommer ud, fordi de er i nærområdet og bliver kaldt til det, og det har helt klart stor betydning, siger Jens Brushøj, der er akutlæge på en af Slagelse Sygehus’ akutlægebiler.

Fem steder i regionen

Region Sjælland har ansat nødbehandlere i Sorø, Gørlev, Store Heddinge og Stubbekøbing.

Områderne er valgt ud fra, hvor det tager længst tid for ambulancerne at nå hen.

- Vi synes, at det her er et rigtig godt supplement til responstiden. Responstiden er et servicemål, og et gennemsnit af en masse antal kørsler, og det har regionen ikke sænket på i de seneste mange år, så responstiden er stadig den samme, selvom vi supplerer med nødbehandlere, siger Benny Jørgensen, der er Præhospital Direktør i Region Sjælland.

Sorø er det sted, hvor nødbehandlerne bliver brugt mest - i gennemsnit lidt over 1 gang i døgnet. Brandmændene skal gennemgå en 24 timers uddannelse for at kunne kalde sig nødbehandlere. Region Sjælland er den eneste region i landet, der gør brug af brandmændene.


Nyhedsoverblik