Alarm på Vestsjælland: Bomberyddere fjerner TNT fra skole

Brandvæsenet har tirsdag aften tilkaldt eksperter fra Forsvaret efter fund af TNT i et kemilokale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ammunitionsryddere fra EOD blev tirsdag indsat i Ruds Vedby, hvor der under en oprydning i et kemilokale er blevet fundet TNT i flydende form.

Det bekræfter Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi overfor TV ØST.

- Stoffet blev fundet under en oprydning i et kemilokale, hvor stoffet har gemt sig i en flaske bagerst i et skab i 20-30 år. Dengang var stoffet ofte brugt i undervisningen, og det var helt efter reglerne, siger vagtchef Ove Christoffersen til TV ØST.

Brandvæsen tilkaldte bomberyddere

Det var en lærer, der ryddede op i skabet - og skolen tilkaldte straks brandvæsenet, da de havde mistanke om, at der kunne være noget farligt i flaskerne. Den tilkaldte brandinspektør kontaktede straks Forsvarets ammunitionsryddere i EOD.

De ankom til stedet klokken 18.24, og havde i løbet af en halv times tid fået stoffet ud af skolen.

- Det hele er forløbet rimelig udramatisk, siger vagtchefen efterfølgende til TV ØST.

Sprængstof er giftigt

Det, der er fundet, er kemikaliet trinitrotolue – bedre kendt som TNT eller trotyl. Ud over de eksplosive effekter ved stoffet, så er det giftigt at røre ved og indånde – og er stærkt miljøskadeligt.

TNT er ret simpelt, sikkert og billigt at fremstille, og bruges til en række militære formål.

Det kan under bestemte omstændigheder blive ustabilt med tiden, og derfor er der en række sikkerhedsregler for opbevaring af stoffet.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyser til TV ØST, at de ikke gør mere ud af sagen, nu hvor EOD har afsluttet deres arbejde på skolen.