¨

Afghanere på skolebænken

Foto: TV ØST

De fleste elever er så småt begyndt at terpe til eksamen. Det er også tilfældet på en privatskole nær Sorø, men her stammer alle eleverne fra Afghanistan.

Noterne nærstuderes og verberne terpes. Det er snart tid til eksamen for tusinder af folkeskoleelever. Det er også tilfældet på en privatskole nær Sorø, men her ser ordbøgerne en smule anderledes ud end i de danske folkeskoler. Alle eleverne kommer nemlig fra Afghanistan, og de er alle kommet til Danmark for få år siden efter at være flygtet alene til landet. Endnu en ting har de til fælles: De terper alle til at skulle bestå deres 9. klasses eksamen.


- Jeg kommer her i skolen for at lære dansk, og dansk meget vigtigt for mig, fordi jeg skal bo i Danmark, så skal jeg lære dansk. Det er nøglen til at åbne alle døre, siger Assad Khan, der er elev på Privatskolen Kilden Topshøj.


Tysk skole som forbillede


Det var pædagog Tonny Christensen og psykolog Jannike Fogh, der fik ideen til skolen. De havde hørt om en skole i München, som havde specialiseret sig i at give unge uledsagede flygtninge en uddannelse. Dernæst indledte de et samarbejde med Sorø Kommune og Red Barnet, og sådan blev privatskolen her til.


- Vi vil gerne give dem hele pakken. Vi vil godt have, de får en uddannelse, og vi vil godt have, at de får mulighed for at bearbejde de ting, som de har med i bagagen. Vi ønsker, de skal blive en del af det danske samfund, siger Tonny Christensen, der er leder af skolen.


Drømme for fremtiden


Næste skridt for eleverne er en 9. klasses eksamen. Efterfølgende må tiden vise, hvad der kommer til at ske for eleverne.  Selv ved de godt, hvad de drømmer om.


- Jeg vil meget blive psykolog eller pædogog. Det er nemlig et job, hvor jeg kan hjælpe andre, ligesom jeg selv har fået hjælp, siger Rahim Safi.


Søger kontaktfamilier


Alle syv elever fra skolen i øjeblikket danske kontaktfamilier, som har lyst til at lære dem mere om dansk kultur og give dem muligheden for at skabe sig et dansk netværk. Hvis det er noget for dig, så kan du læse mere om det på www.kildentopshoj.dk eller høre mere på telefon 57 83 12 25


02:12 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App