Ægproducent om staldpligt: Det har været et mareridt

Det vækker stor lettelse hos Steen Vorsholt fra Sorø, at han nu må lukke sine høner ud på marken igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De seneste fem måneder har været dyre for ægproducenten Steen Vorsholt på Vorsholtgaard ved Sorø – både økonomisk og menneskeligt.

I den tid har alle landets fjerkræ nemlig skullet opholde sig under tag for at undgå spredningen af fugleinfluenza, og det har været en hård omgang for Steen Vorsholts høner, der normalt går frit og skraber i jorden på marken.

- Det har været et mareridt. Normalt omsætter vi for 350.000 kroner om året, og det her har kostet os 80.000 ekstra. Vi har mistet næsten halvdelen af vores høner, siger han til TV ØST.

Problemet for den lokale ægproducent har været, at hans fugle er blevet stressede af at gå indendørs. Det har betydet, at de blandt andet har hakket hinanden ihjel.

quote Det betyder to timers mindre arbejde om dagen, og det betyder, at mine høner ikke dør, og at de ikke er stressede

Steen Vorsholt, ægproducent

- Vi har også skullet give ekstra foder, fordi de ikke har kunne skrabe regnorme og snegle op af jorden. Når de går indenfor, skal de have dobbelt så meget foder. Samtidig mangler de noget animalt protein i kosten. Det er også derfor, de slår hinanden ihjel, siger Steen Vorsholt.

Dyrevelfærd i bund

Derfor var han meget lettet over at høre, at Fødevarestyrelsen fra på onsdag igen tillader fjerkræ at gå frit i naturen.

- Det betyder, at alt bliver nemmere. Det betyder to timers mindre arbejde om dagen, og det betyder, at mine høner ikke dør, og at de ikke er stressede, siger ægproducenten og tilføjer:

- Aldrig har dyrevelfærden været så meget i bund her hos os. En dyrevelfærd, som vi har brugt seks år på at bygge op. Det har været rigtig hårdt at se på.

Fødevarestyrelsen indførte staldpligten for landets fjerkræopdrættere, fordi der november blev fundet fugleinfluenzaen H5N8 i nogle døde troldænder på blandt andet Møn.

Der er fundet 81 døde vilde fugle i Danmark smittet med fugleinfluenza, siden sygdommen brød ud.