¨

850 år skal fejres

Foto: TV ØST

Sorø Klosterkirke hører til blandt landets ældste. Til september skal det fejres at der er gået 850 år siden kirken første gang kunne indvies.

Sorø Klosterkirke er ikke bare en kirke, -den er en historie om tiden fra år 1201 til nu. Men hvor det til hverdag er kirkens mure, monumenterne og kirkerummet der render med al opmærksomheden, bliver det historien om kirkens tag der får opmærksomhed når kirken til september skal fejres:

-Tagkonstruktion er et vidnesbyrd om den middelalderlige håndværkers kunnen, -siger manden der styrer undersøgelsen, Nationalmuseets Bygningsredaktør Thomas Bertelsen.

Kirken er bygget om, bygget til, og har været brændt. Det skete allerede i år 1047. Nu vil ejerne, Sorø Akademis Stiftelse vide hvad det er de ejer og derfor registres alt i tagkonstruktionen, ligesom træet tidsbestemmes. Teknikken der bruges til det, kaldes "Dendokronologi". Ud fra variationen i træets træets årringe, sammenholdt med viden om temperatur og klima i træets opvækstår er det muligt at tidsbestemme fældningsåret.

Et bygningningsværk der har stået i 850 år er ikke byggesjusk, men sådan noget kendte man ellers også i middelalderen:

-Der var masser af byggesjusk, også dengang, men det er kun bygninger af første kvalitet som kirken her der har overlevet til vor tid, siger Thomas Bertelsen.

02:16 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App