Snapsevandring ved Kalø Vig

Mange holder ferie i Danmark i år, så udsendte fra tre TV2-regioner er kørt til TV2 Østjyllands sendeområde for at finde de bedste ferieoplevelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Ja, altså. Man skal jo nok ikke køre hjem fra den her vandretur, siger Jan Kristiansen og bryder ud i et stort grin - men vi fornemmer alligevel, at han mener det alvorligt.

Jan Kristiansen er manden bag hjemmesiden snapsogurter.dk. I mere end 35 år har han yndet at tage ud i naturen og samle urter for derefter at sætte dem på alkohol og glæde sig til at smage resultatet:

- Hybensnaps, mælkebøttesnaps, hasselnøddesnaps, brombærsnaps, slåensnaps og enebærsnaps. Der er faktisk ikke den snaps, jeg ikke selv har lavet, forklarer Jan Kristiansen med en vis stolthed i stemmen.

De seneste år har han lavet guidede ture i det fri for at lære kunsten fra sig. Og det er sådan en snapsevanding, vi nu er på vej ud på.

Artiklen fortsætter under billedet.

Emilie i Østjylland
Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Ukrudt på flaske

Vi når kun få hundrede meter ud i naturen omkring Kalø Vig, før vores snapseguide for første gang stopper op og plukker noget, som jeg normalt ville rive op med rod.

- Ja, umiddelbart ligner det ukrudt, og det er det jo faktisk også. Men prøv lige at dufte til den her gråbynke, opildner Jan Kristiansen.

Og jeg må indrømme, at den smager godt. Urten ryger i den medbragte kurv.

- Men skulle vi ikke næsten lige smage, hvordan sådan en gråbynke-snaps smager, når den er færdig og har trukket? spørger Jan Kristiansen. Spørgsmålet er af den retoriske slags, men vi snapsekursister er enige og rækker beredvilligt hvert vores snapseglas frem.

Artiklen fortsætter under billedet.

Emilie i Østjylland
Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Jeg må indrømme, at mit kendskab til snaps er begrænset til den fryserkolde version, der normalt bliver sat på bordet, når der er jule- eller påskefrokost i min familie.

Den, vi smager på nu, har samme temperatur som sommerluften omkring os. Men jeg kan faktisk genkende smagen af den urt, vi netop har stået og duftet til her i den smukke natur. Og det er virkelig en charmerende oplevelse.

Pluk, bryg og smag

Vi vandrer omkring i en god times tid. Vi plukker fra træer, buske, bede – ja, endda fra vandet ved Kalø Vig. Tang kan nemlig også blive til en smagfuld snaps, forklarer Jan Kristiansen.

- Men nu skal vi altså have lavet os noget snaps! Vi tager rosenbladene her, og så hælder vi klar Brøndum over, guider han.

- Men jeg har altså snydt lidt hjemmefra. Sådan her ser den ud, når den har trukket i tre dage. Prøv lige at dufte til den, opfordrer han. Og sikken duft.

Artiklen fortsætter under billedet.

Emilie Grav og Martin Stilling kørte til Kalø Vig for at tage på snapsetur.
Emilie Grav og Martin Stilling kørte til Kalø Vig for at tage på snapsetur. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Sædvanligvis får man lov til at smage seks forskellige snaps på sådan en vandring – svarende til tre genstande. Men Martin, der er fotograf, skal køre vores bil hjem, og jeg får derfor lov til også at drikke hans.

Således ender de to timers guidede snapseoplevelse med, at jeg opløftet og med en markant promille i blodet kan konstatere: Snaps bliver måske aldrig min favoritdrik, men hvor kan den smage alsidigt, og hvor har det været en charmerende oplevelse at komme med en tur på snapsevandring!

Kom med på tur i indslaget her:

Om oplevelsen: