Peter er tidligere minkavler: - Det bliver et nyt liv, bare gå til den

Mange minkavlere og andre ansatte i branchen står overfor en uvis jobfremtid. En tidligere minkavler opfordrer til hurtigt at gå i gang med noget nyt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I disse dage drejer nøglen lige så stille om i låsen til minkbranchen i Danmark.

Parallelt med at cirka 17 millioner mink på landsplan bliver aflivet, går knap 3.000 danskere ind i de sidste dage med job i minkbranchen. På Sjælland og øerne (inklusive Fyn og Bornholm) var der i 2018 412 beskæftigede inden for minkavl.

quote Man føler virkelig med dem. Alle er jo fuldstændigt fortvivlede over at se hele deres livsværk blive smadret

Peter Ølgaard, brolægger, Grevinge

De mennesker skal efter alt at dømme finde helt nye karriereveje på den anden side. Utvivlsom en stor omvæltning for flere af de minkavlere, der aldrig har lavet andet i deres arbejdsliv. Den proces kan den tidligere minkavler Peter Ølgaard fra Grevinge godt sætte sig ind i.

- Man føler virkelig med dem. Alle er jo fuldstændigt fortvivlede over at se hele deres livsværk blive smadret, siger han.

Black Friday
Læs også
Om få timer starter den store forbrugsfest - få de gode råd her

Sidste år lukkede og slukkede han selv for sin farm med 40.000 mink i Odsherred  og for sin ellers 38-årige karriere som minkavler. Prisen på skind var blevet for lav, vurderede han.

- Jeg troede ikke rigtigt på vores erhverv herhjemme. Det var min helt egen beslutning, at vi så stoppede, lyder det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Ølgaard havde før en minkfarm med 40.000 mink, der blev pelset.
Peter Ølgaard havde før en minkfarm med 40.000 mink, der blev pelset. Foto: Privatfoto

- Tilbyd dig

Selvom Peter Ølgaard havde længere betænkningstid og helt selv tog beslutningen, så står minkavlerne i dag over for den samme uvisse fremtid, som Peter Ølgaard gjorde sidste år.

quote Følelsesmæssigt har det været lidt hårdt, men jeg har ikke fortrudt et sekund, at jeg stoppede

Peter Ølgaard, brolægger, Grevinge

- Følelsesmæssigt har det været lidt hårdt, men jeg har ikke fortrudt et sekund, at jeg stoppede, siger Peter Ølgaard.

Når den tidligere minkavler ikke har fortrudt, skyldes det i høj grad, at han hurtigt søgte nye græsgange. I dag driver han et entreprenør- og brolæggerfirma med 12 ansatte – flere af dem tidligere ansatte på hans minkfarm.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Ølgaard lukkede sin mink farm med 40.000 mink sidste år. I dag driver han et entreprenør- og brolæggerfirma med 12 ansatte.
Peter Ølgaard lukkede sin mink farm med 40.000 mink sidste år. I dag driver han et entreprenør- og brolæggerfirma med 12 ansatte.

Og nordvestsjællænderens opfordring til de nedlukkede minkavlere er da også klar.

- Ring til den lokale entreprenør, murermester, anlægsgartner eller tømrermester og sig: ”jeg kan det og det”, og hvis man har en motorsav, en minigraver eller en stor trailer, som næsten alle minkavlere har, så tilbyd dig, siger han.

Minkavler
Læs også
Borgmester kritiserer regeringen: - Jeg er ked af det på minkavlernes vegne

Selvom det hele måske virker uoverskueligt lige nu, hvor de sidste mink ikke engang er aflivet, så kommer Peter Ølgaard alligevel med en motiverende opsang.

- Det bliver et nyt liv, som mine tidligere kollegaer skal til at i gang med. Men det er bare at gå til den, for der er masser at lave, lyder det.

I hele landet tilbyder regionerne nu krisehjælp til minkavlere, deres familie og deres ansatte, der på en eller anden måde har brug for psykologisk hjælp. Nummeret til Region Sjællands hotline er 93 56 85 90.