Muteret minkvirus skabte falsk utryghed: - Tilliden til myndighederne har lidt et knæk

Sundhedsmyndighederne fik ved en fejl oplyst, at en virusmutation var fundet på Midtsjælland. Det gav lokal borgmester sved på panden i et døgn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Først var den her. Så havde den været her. Men nu er den her slet ikke alligvel.

Den nye mutation af coronavirus, Cluster 5, som har smittet fra mink til mennesker.

quote Lige så overrasket, jeg var i går eftermiddags, over at det var den her nye smitte i området, ligeså overrasket blev jeg her i eftermiddags

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune

På et pressemøde i går lød det ellers, at der foruden de 11 personer, der er smittet med den muterede coronavirus cluster 5 fra mink i Nordjylland også var et tilfælde på Midtsjælland - helt specifikt hos en mandlig plejehjemsbeboer.

En besked, som straks skabte røre og utryghed på Midtsjælland. Men sidst på fredag eftermiddag gik sundhedsmyndighederne så contra og meldte det her ud på et nyt pressemøde:

- Der er er sket en fejl i en prøve, som betyder, at smitten kun er koncentreret om Nordjylland, sagde Thyra Grove Krause fra Statens Serum Institut.

En beklagelig fejl, lyder det fra Statens Serum Institut.

Meldingen overraskede borgmester – to gange

Men da der blev sagt ”Midtsjælland”, så pegede pilene blandt andet på Ringsted - og ikke mindst byens borgmester:

- Lige så overrasket, jeg var i går eftermiddags, over at det var den her nye smitte i området, ligeså overrasket blev jeg her i eftermiddags, da jeg åbenbart måtte konstatere, at det var den så slet ikke alligvel, siger Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune.

Den forkerte melding fra Statens Serum Institut har ført til, at Ringsted-borgmesteren har haft et noget turbulent døgn. Det skyldes ikke mindst, at han har skulle håndtere, at mange borgere og medarbejdere i kommunen følte sig utrygge over meldingen. For hvis den kunne ramme en plejehjemsbeboer -  hvor kunne den så også være?

- Det har handlet om at tackle den her situation, hvor der selvfølgelig er nogle borgere, herunder mig selv, som har været bekymret for, hvad er det her for noget, siger Henrik Hvidesten.

quote Jeg har generelt stor tillid til myndighederne, men det her har givet dem et knæk i forhold til troværdighed

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune

- Man har haft nogle spørgsmål til, hvad det er , der er sket? Betyder det noget for os? Og risikerer vi at blive fuldstændig lukket ned ligesom Nordjylland, siger han.

Henrik Hvidesten: - Troværdigheden har lidt et knæk

Det bliver formentlig ikke til en nedlukning på Midtsjælland lige foreløbig – i hvert fald ikke på grund af cluster 5. Dén besked fik borgerne og borgmester Henrik Hvidesten nemlig også, lidt indirekte, på dagens pressemøde.

- Jeg synes ikke, det er speciel god kommunikation. Først blev jeg selvfølgelig lettet over det, men bagefter, når tankerne får lov til at løbe videre, tænker jeg, at det har lidt et alvorligt knæk hos myndighederne, siger borgmester Henrik Hvidesten.

Artiklen fortsætter under billedet.

For borgmester i Ringsted, Henrik Hvidesten (V), gav den forkerte melding fra Statens Serum Institut anledning til meget forvirring og unødig bekymring.
For borgmester i Ringsted, Henrik Hvidesten (V), gav den forkerte melding fra Statens Serum Institut anledning til meget forvirring og unødig bekymring. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Men er det ikke, hvad der kan ske? Det er jo utrådt land det her.

- Det er utrådt land, og vi kommer alle sammen til at begå fejl. Jeg har generelt stor tillid til myndighederne, men det her har givet dem et knæk i forhold til troværdighed, som de simpelthen er nødt til at få bygget op igen.

Virusbommert har givet unødig travlhed

Der er nok ikke kun i Ringsted, at meldingen om den muterede corona virus Cluster 5 har vakt bekymring.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi fra Syddansk Universitet, er den nye virusmutation som udgangspunkt ikke farligere end Covid-19.
Ifølge Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi fra Syddansk Universitet, er den nye virusmutation som udgangspunkt ikke farligere end Covid-19. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Men er der egentlig noget at være bekymret for?

quote Man skal ikke negligere dem, men man skal heller ikke gå i panik over dem

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi fra Syddansk Universitet

Det mener en professor i klinisk mikrobiologi fra Syddansk Universitet i udgangspunktet ikke, at der er: 

- Det er vigtigt at sige, at de her virusmutanter ikke er farlige for patienterne. De er akkurat ligeså farlige. Man skal ikke negligere dem, men man skal heller ikke gå i panik over dem, siger professor Hans Jørn Kolmos.

Udfordringen er nemlig først og fremmest, at de vacciner, der er under udvikling, måske ikke virker lige så godt på den nye type.

- Det, der er ubekvemt ved de her muteretde virus er, at nogle af dem, altså den her cluster 5, kan forstyrre vores vaccineproduktion, fordi den ændrer på det spikeprotein, så vores vaccine ikke længere virker, siger han.