Direktør for foderfabrik: - Mine medarbejdere skal ikke bare losses ud

Alt imens produktionsapparatet af minkfoder køres ned i gear, gør direktør Jesper Ilsø sig tanker om personalets fremtid på foderfabrikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Snart er 44 minkfarme her i regionen afviklet. Og med dem følger en række virksomheder, der har ernæret sig ved at forsyne minkavlerne. Det gælder blandt andet Sjællands Pelsdyrfoder ved Højby i Odsherred.

Fabrikken var allerede inden regeringens beslutning om at aflive alle mink indstillet til at lukke som følge af nedgang i branchen, men det ændrer ikke ved, at direktør Jesper Ilsø snart må tage afsked med fabrikkens fem medarbejdere før end planlagt.

quote Det er ikke medarbejdere, der er rendt af pinden – så de skal ikke bare smides ud

Jesper Ilsø, direktør, Sjællands Pelsdyrfoder

- De har været her i mange år. De skal ikke bare losses ud på samme måde, som Mette (Frederiksen, red.) har losset minkavlerne ud, siger han til TV2 ØST.

Direktøren henviser til statsminister Mette Frederiksen (S) og den øvrige regerings udmelding 4. november om, at alle danske mink skal slås ned. Dette har efterfølgende vist sig at være ulovligt, hvilket har gjort, at minkavlere i hele landet lige nu ikke ved, om de får kompensation for deres dyr.

De fem medarbejdere på Sjællands Pelsdyrfoder har tilsammen 13 års anciennitet på fabrikken – den ældste har været der i 33 år.

- Det er ikke medarbejdere, der er rendt af pinden, siger Jesper Ilsø og tilføjer:

- Jeg har talt med andre erhvervsdrivende i omegnen og sagt, at de må sige til, hvis de har brug for dygtige procesoperatører.

Venter med at fyre

I første omgang holder direktøren dog igen med fyresedlerne.

- Hvis der bliver nogle muligheder for efteruddannelse i den hjælpepakke, der bliver lavet, så skal de ikke afskæres den mulighed, fordi jeg har opsagt dem.

Mink
Læs også
Krise i minkbranchen står til at lukke Sjællands eneste foderfabrik
Mink
Læs også
Krise i minkbranchen står til at lukke Sjællands eneste foderfabrik

Foderfabrikken forventes at producere godt en uges tid endnu, selvom weekenden allerede har budt på adskillige opkald fra berørte minkavlere, der vil afbestille næste leverance af foder.

Hos 3F i Holbæk, der har overenskomsten med Sjællands Pelsdyrfoder, er formand Allan Andersen yderst opmærksom på situationen omkring minkbranchen.

VIDEO: Familien Nordling i Herlufmagle har arbejdet med mink siden 1940’erne i tre generationer. Mandag afliver Christian Nordling den sidste af sine 35.000 mink.

 

For selv tabet af få arbejdspladser betyder meget for en region som Odsherred og Holbæk, påpeger han.

- Vi er opmærksomme, hver eneste gang vi mister en arbejdsplads. Selvom det kun er fem stillinger, går vi hver eneste gang ind i det, for det betyder så uendelig meget for området, for vi er udfordret på vores arbejdspladser, siger 3F-formanden og tilføjer:

- Vi har kontakt til tillidsrepræsentanten i virksomheden, og der er forberedt en aftale om at hjælpe de ansatte videre. Vi står selvfølgelig på mål for, at de kommer videre til enten et andet arbejde eller videreuddannelse, så de kan betjene et andet arbejde.

Medarbejderstaben blev halveret

I minkbranchens storhedstid talte foderfabrikken ti medarbejdere. Faldende priser på minkskind og konkurser i branchen har dog snævret behovet for medarbejdere ind, ligesom vognmandskørslen senest er blevet udliciteret.

quote Det betyder så uendelig meget for området, for vi er udfordret på vores arbejdspladser

Allan Andersen, formand, 3F Holbæk-Odsherred

Produktionsapparatet til minkfoder er specialudviklet, men potentialet for at omlægge til anden produktion eksisterer.

- Der er sikkert nogen, der vil kunne bruge det med lidt småjusteringer – jeg har bare endnu ikke haft fantasien til, hvad det skal være, siger Jesper Ilsø.

Ejerforholdet omkring Sjællands Pelsdyrfoder gør dog, at fabrikken først skal sælges, før en omstilling af produktionen kan komme på tale, understreger direktøren.

Tomme minkbure
Læs også
Mere end 90 års avlseventyr afsluttes: – De bure, jeg tømmer, kommer der ikke mink i igen
Tomme minkbure
Læs også
Mere end 90 års avlseventyr afsluttes: – De bure, jeg tømmer, kommer der ikke mink i igen

- Minkavlerne ejer selskabet i et A.M.B.A. Her er reglerne, at en andel af omsætningen skal gå til andelshaverne – og det er lidt svært, hvis ikke vi skal lave minkfoder.

- Så for at omlægge fabrikken, skal den realiseres (sælges red.) og minkavlerne skal have deres penge tilbage først.

Sjællands Pelsdyrfoder blev stiftet 1. marts 1963 under navnet Mørch’s Fodercentral. Sjællands Pelsdyrfoder A.m.b.a. blev dannet af de sjællandske avlere 12. februar 1997.


Nyhedsoverblik