Corona i mink: Beredskabsfolk fra Næstved akut sendt til Nordjylland

Beredskabet har indledt et enormt arbejde med at aflive millioner af danske mink. En stor enhed fra Næstved hjælper i arbejdet i Nordjylland. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et stort hold af befalingsmænd, værnepligtige, konstabler og sergent-elever fra Beredskabsstyrelsen i Næstved er blevet sendt til Nordjylland, hvor de skal assistere Fødevarestyrelsen med den enorme opgave, som det er at aflive alle danske mink indenfor kort tid. 

quote Det her er en af de største operationer i nyere tid. Det skal ske hurtigt, og det er en kæmpe opgave

Vagthavende chef, Martin Vendelbo, fra Beredskabsstyrelsen i Næstved

- Det her er en af de største operationer i nyere tid. Det skal ske hurtigt, og det er en kæmpe opgave, der skal løses, fortæller vagthavende chef, Martin Vendelbo, fra Beredskabsstyrelsen i Næstved til TV2 ØST. 

Alt i alt er der sendt knap 40 mand fra Næstved til opgaverne i Nordjylland. De udgør en ud af fire enheder, der siden i går er blevet oprettet under Beredskabsstyrelsen. 

- Det er en stor opgradering, som vi har fået her. Men der ligger også meget arbejde forude, oplyser han. 

Skal ikke aflive mink

Han oplyser, at enheden fra Næstved som udgangspunkt ikke skal hjælpe med aflivningerne af minkene – men så at sige alt andet. 

quote Det sidste ser ud til at blive en rigtig vigtig opgave, for det er afgørende, at den nye variant af virusset ikke spredes

Vagthavende chef, Martin Vendelbo, fra Beredskabsstyrelsen i Næstved

- Vi skal sørge for logistik, og især sikre desinfektion og dekontaminering af dem, der har håndteret minkene. Især det sidste ser ud til at blive en rigtig vigtig opgave, for det er afgørende, at den nye variant af virusset ikke spredes, siger han. 

Regeringen præsenterede onsdag sammen med blandt andet Statens Serum Institut fundet af en ny variant af coronavirus, der har fået navnet 'Cluster 5'. Virus-varianten ser ud til helt eller delvist at kunne forbigå de vacciner, der udvikles mod coronavirus. På den baggrund besluttede regeringen at aflive alle mink i Danmark. 

Det er Den nationale operative stab (NOST), der sammen med Fødevarestyrelsen står for den store operation.