Wikileaks med Slagelse-forbindelse

De senere dages afsløringer af danske soldaters fangeoverdragelser i Irak trækker tråde til vores region. Noget tyder på, at det kan være soldater fra Gardehusarerne i Slagelse, der har været med til at overdrage irakiske fanger til mulig tortur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Mandag står en anonym soldat frem i Ekstra Bladet og fortæller, hvordan soldaterne overdrog fanger til irakisk politi, og efterfølgende fandt ud af at de blev udsat for tortur.

Den påståede tortur fandt sted i 2005. Det var samtidig med at soldaterne fra Slagelse havde kommandoen I irak. Afsløringerne får nu soldaternes fagforening til at kræve handling.

- Hvis der er gjort noget, der er i strid med slagmarkens love og regler, så skal de, der er ansvarlige for det her står til ansvar, siger Jesper K. Hansen, formand for Centralforeningen for Stampersonel.

Hvis oplysningerne om at irakisk politi anvendte tortur er rigtige, så er det problematisk, for Dagbladet Information har samlet data sammen fra internetsiden wikileaks, der har offentliggjort hidtidige hemmelige rapporter. Rapporterne fortæller, at danske soldater i 62 tilfælde I 2004 og 2005 overdrog fanger til irakisk politi. Og netop I 2005 var det soldater fra Slagelse, der var I Irak.